Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klockstapeln fick "frispel" – nu ska allting rustas

Klockstapeln vid Vallonvägen har varit mer eller mindre aktiv i århundraden. Hur ser framtiden ut för det numera tysta landmärket på Tornberget?

Klockstapeln utmed Vallonvägen på Tornberget har levt ett brokigt liv. Nu är tanken att klockorna inom en snar framtid ska ljuda igen.

Klockstapeln utmed Vallonvägen på Tornberget har levt ett brokigt liv. Nu är tanken att klockorna inom en snar framtid ska ljuda igen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-04-10 09:15

– Jag vet inte hur många år klockorna stått stilla, tanken är att få klockstapeln funktionsduglig igen och även renovera och måla om utsidan, säger Mikael Karlsson, fastighetsansvarig i Finspångs församling.

Sommaren 2020 "bestämde" sig klockstapeln för en tillfällig och oväntad comeback.

undefined
Mikael Karlsson och Gunnar Nilsson, från fastighetsavdelningen i Finspångs församling, har planer för den gamla klockstapeln.

– Den fick något "frispel" och klockorna var igång en timme en lördagsmorgon. Det uppskattades inte av alla som bor i närheten. Sedan dess är den helt avstängd. Vi samarbetar med ett företag som ska gå igenom klockmekaniken innan vi startar den igen, berättar Mikael.

Förr i tiden ringde klockstapeln till gudstjänst i Slottskapellet klockan 9, 10 och 11 varje söndag och vid särskilda tillfällen. Det kunde enligt uppgift också förekomma klockringningar på vardagskvällar.

– Min tanke är att klockorna ska höras vid helgmålsringning och när det är något speciellt som händer, till exempel vid dop och vigslar. Eftersom klockstapeln står där den står i tättbebyggt område får den heller inte bli ett störande moment för de som bor i närheten, poängterar Mikael.

undefined
Fastighetsskötaren Gunnar Nilsson har nyligen snickrat ihop en ny dörr till klocktornet.

Klockstapeln har nyligen fått en ny vit ytterdörr.

– Det var någon eller några som tyvärr förstörde den förra dörren. Men nu är den nya på plats, berättar Gunnar Nilsson, fastighetsskötare i Finspångs församling, bevisligen kunnig med hammare och spik.

Färgen på klockstapeln flagnar alltmer.

– Vi håller på med offerthantering nu. Målsättningen är att den ska målas om i år, säger Mikael Karlsson.

Klockstapeln placerades på nuvarande plats på Tornberget 1870, tidigare stod den närmare Bruksmuséet. Storklockan är från 1671. På den står det "Soli dei gloria", vilket betyder "Guds ära allena". Den lilla klockan, som är från 1599, befinner sig vilande i Slottskapellet och ersattes 1981 av en nyare variant. 

undefined
Klockstapeln ska målas om och renoveras i år eller nästa år.

I ett tidningsklipp från 1954 står att läsa ”morgonpigga finspångsbor fann klockstapeln på berget i Högby omkullrasad. Det visade sig vid en närmare undersökning att berget hade givit vika med påföljd att klockstapelns fotfäste ryckts undan. Det märkliga var, enligt geologerna, att urberget visat sig vila på ett jordlager som på senare tid underminerats av kraftiga vattenådror. Förmodligen tar man risken att åter ställa upp klockstapeln i omedelbar närhet till den förutvarande platsen”.  

Klockstapeln ställdes tillbaka på samma plats och nu är frågan när klockorna kommer att ljuda igen.

Karta: Vallonvägen Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!