Klimatbidrag för 30 miljoner sökes
Sedan 2002 finns det möjlighet att söka klimatinvesteringsbidrag - KLIMP - för Sveriges alla kommuner. Finspång är en av dem som i år är med och slåss om 400 miljoner från Naturvårdsverket.- Med den här ansökan går vi egentligen bara från ord till handling, berättar kommunalrådet Stig Andersson.
- Grunden till ansökningen är det arbete vi redan gjort för att utveckla den här planen. Nu ska vi gå från ord till handling, förklarar kommunalrådet Stig Andersson. Oavsett om vi beviljas de här pengarna eller inte har vi satt fokus på miljön ordentligt.
Elva punkter
Den totala kostnaden för Finspångs klimatinvesteringsprogram uppgår till 104,7 miljoner, och det innefattar ett omfattande samarbete med både näringsliv, industri, allmänhet och kommunen. Det sökta bidraget uppgår till 29,5 miljoner. Grunden till miljöplanen är redan lagd genom det idoga arbetet.
- Om vi inte får bidraget är det bara att jobba vidare ändå. Arbetet kommer bara att ta lite längre tid, säger Agenda 21-samordnaren Per Strannelid.
Klimatinvesteringsprogrammet innehåller elva punkter, där såväl trafikinvesteringsåtgärder som småhusuppvärmning och avfallsförbränningen i kommunen står på listan. Bland annat. Fjärrvärmesystemet ska fortsätta att byggas ut, och där vill man ge ett konverteringsbidrag till alla småhusägare för att kunna byta ut det befintliga mot ett vattenburet system. Industrin är ett annat mål där man vill byta ut de nuvarande kylsystemen mot ett annat utan de miljöfarliga klimatgaserna som finns nu.
- Från början var det många fler punkter, men allt eftersom vi arbetade fram det här programmet, begränsades de till de här elva, berättar Anna Evander, som är energirådgivare i kommunen.
Vedeldare
På agendan i i miljöplanen finns också bidrag till villaägare att investera i ackumulatortank.
- Många vedeldare har gamla pannor och ingen tank. Det gör att man släpper ut mycket tjära och andra "oförbrända" ämnen som är farliga för miljön, säger Evander.
Ett annat projekt är att samordna ytterområdena (Rejmyre, Hällestad m.fl.) och binda samman dessa i en närvärmeenhet med gemensam biobränslepanna. Men viktigast av allt är att arbeta med folkbildnings - och informationsåtgärder. Man vill upprätta ett lokalt klimatkontor där man ska samordna kommunens arbete och samtidigt utöka de informativa insatserna både mot allmänheten och industrier och företag.
Väntans tider
Sextiofyra kommuner runt om i landet har ansökt om KLIMP-pengar. Först den 23 maj nästa år meddelar Rådet för Investeringsstöd vilka som fått sin begäran beviljad.
- Det är väntans tider för oss, men vi fortsätter att jobba med miljöplanen - med eller utan pengar. Får vi inga pengar ansöker vi igen 2007, avslutar Per Strannelid
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!