Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här tjänar man mest och minst i Finspång

Det skiljer nästan 120 000 kronor i årsinkomst mellan det område i Finspång med högst respektive lägst medianinkomst. Där inkomsten är lägst är mer än var tredje person ekonomiskt utsatt. "Här råder arbetarliv", säger Harriette Torstensson på Gula Hårstorp.

En liten del av Finspång. Vi har tagit en titt på hela kommunens inkomststruktur med hjälp av SCB.

En liten del av Finspång. Vi har tagit en titt på hela kommunens inkomststruktur med hjälp av SCB.

Foto: Thomas Möller

Finspång2024-06-30 01:00

Nyheten i korthet

  • Det är stor skillnad i medianinkomst mellan olika områden i Finspång, med en differens på nästan 120 000 kr per år, enligt data från SCB.
  • Lotorp-Vistinge har högst ekonomisk standard med en medianinkomst på 370 443 kr, över genomsnittet för Sverige, medan Storängen har lägst med 253 920 kr.
  • I Storängen lever 32% med låg ekonomisk standard, jämfört med 5% i Lotorp-Vistinge, vilket indikerar ekonomisk utsatthet i vissa delar av Finspång.

Den ekonomiska verkligheten kan skilja sig markant beroende på var i Finspång du bor. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. De senaste siffrorna när det gäller inkomststatistik som går att bryta ner på kommundelar är från 2022. De visar bland annat medianinkomsten och hur många som lever med låg respektive hög ekonomisk standard i ett område.

SCB har delat upp Finspångs kommun i 14 områden (så kallade demografiska statistikområden, DeSO). Det område med högst ekonomisk standard är Lotorp-Vistinge, där är medianinkomsten 370 443 kronor. Att jämföra med medianinkomsten i landet i stort som ligger på 356 900 kronor.

undefined
I Lotorp är medianinkomsten högst i Finspångs kommun.

Lotorp-Vistinge består, förutom av just Lotorp och Vistinge, av ett relativt stort område från gränsen mot Svärtinge och vidare till Glan i söder upp till Hälla och sjön Mellgjuten i norr. Näst högst medianinkomst i Finspång hittar vi i området Viggestorp-Falla med 362 879 kronor.

Torbjörn och Marit Sjöholm bor sedan i december i Lotorp, för Torbjörn var det att komma hem då han är uppvuxen där. Att Lotorp är det mest attraktiva området i Finspång skriver han under på.

– Det bästa är lugnet, vi bodde i Torstorp förut och där hörde vi långtradarna hela tiden. Här har vi nära skog och sjö, det är underbart. Och alla är så trevliga och hälsar, det måste du skriva!, säger Torbjörn.

undefined
Torbjörn och Marit Sjöholm stormtrivs i Lotorp och förstår att det är ett av kommunens mest populära områden.

Marit är uppvuxen i Norrköping men stämmer in i makens hyllningskör.

– Här finns det cykel- och vandringsleder och man kan paddla kanot. Allt det lockar, det är perfekt här, säger hon.

På andra sidan skalan återfinns Storängen, ett område från Norra Storängsvägen i norr till Viberga och Skäggebyområdet i söder. Där är medianinkomsten 253 920 kronor, vilket med bred marginal är lägst i Finspång. Området inkluderar bland annat Hårstorp. I en lägenhet på Gula Hårstorp bor 91-åriga Harriette Torstensson sedan tio år tillbaka. Hon förvånas inte över att det är ett ekonomiskt svagt område.

– Här finns inga rika hus, här råder arbetarliv. Man jobbar på Gränges, Siemens eller liknande och har många barn, säger hon.

undefined
Harriette Torstensson har bott i Hårstorp i tio år och trivs bra.

Vi möter Diana när hon är på promenad med sin son på Röda Hårstorp.

– Jag bor i villa på Dunderbacken, men brukar gå här med min son ibland på dagarna, säger hon.

Diana förstår att det är många med låg inkomst som bor på Hårstorpsområdet.

– I stan eller i de fina områdena får man stå i kö i flera år innan man får lägenhet och nybyggda lägenheter kostar 12 000 kronor i månaden. Här kan man få en lägenhet för fem-sex tusen, säger hon.

undefined
Gula Hårstorp där bland andra Harriette Torstensson är bosatt.

I hela området Storängen har 42,5 procent av invånarna utländsk bakgrund enligt statistik från SCB. Diana tror det kan bidra till att inte så mycket resurser läggs i det området.

– Det är de som skriker högst som får sin vilja igenom. Om man är ny och inte behärskar språket är det inte lika lätt. Men kommunen har gjort en del här och ska göra mer, vilket nog kan locka andra hit. Det är ändå ett fint område nära till affär och skola, säger Diana. 

undefined
Diana bor i en villa på Dunderbacken, men tar ofta en promenad på Hårstorpsområdet.

I Storängen lever 32 procent med låg ekonomisk standard, i Lotorp-Vistinge är den siffran 5 procent. Med låg ekonomisk standard avses personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet för riket.

Näst lägst medianinkomst är det i ett av de två områdena vid Svälthagsområdet och centrala Finspång. I den östra av dessa områden, som innefattar Högby samt området kring Bergska skolan upp till lasarettet, är medianlönen 290 465 kronor.

Högst och lägst

Högst

Lotorp-Vistinge: 370 443 kr

Viggestorp-Falla: 362 879 kr

Finspång omland: 340 649 kr (Väster om Finspångs tätort innefattande bland annat Sonstorp och norrut mot Igelfors/Grytgöl och söderut ner till Glan) *

Finspång omland: 317 525 kr (Längst västerut till kommungränsen. Väster om Finspång omland ovan) *

Grosvad-Butbro: 315 658 kr

Lägst

Storängen: 253 920 kr

Finspång centrala-Svälthagen (öster): 290 465 kr **

Finspång omland: 298 522 kr (Längst norr om Finspångs tätort innefattande bland annat Igelfors, Hävla och Ingestorp) *

Nyhem: 301 460 kr

Norrmalm-Östermalm: 302 923 kr

* Fem olika områden har fått namnet Finspång omland av SCB. 

** Två olika områden har fått namnet Finspång centrala-Svälthagen av SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!