Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klent intresse för mobilmaster

FINSPÅNG
Det har varit mycket prat om oron kring de två mobiltelemaster som planeras i Finspång. Trots det kom bara ett fåtal till det informationsmöte som Hyresgästföreningen, Vallonbygden och företaget som vill bygga mobilmaster, 3GIS bjöd in till igår.

Finspång2003-01-31 00:00
Johan Vennerström som är etableringschef för 3GIS presenterade hur det är tänkt att bli. Det gäller hyreshuset på Tegvägen 9 där företaget vill sätta en antenn på den befintliga skorstenen samt bygga en teknikbod och den gamla panncentralen på Dunderbacken, där vill man sätta upp en 36 meter hög mast. Att man valde de platserna beror bland annat på att man vill nå så många människor som möjlig och att det stämmer med övriga antenner.
- Det är som med gatlyktor, man vill att hela gatan ska var upplyst men man vill inte att ljusen ska gå i varandra. Att vi vill sätta upp antenner där det bor mycket folk är för att så många som möjligt ska få tillgång till tekniken, sa Johan Vennerström.

<b>Alla ska täckas in</b>
Det är också på de här platserna kommunerna har beviljat bygglov. Företaget har fått avslag på platser där kommunen ansett att masterna stör miljön.
De som kommit på mötet och inte representerade arrangörerna var mest oroliga för strålningen och att det skulle vara störst strålning närmast antennerna.
- Det spelar ju ingen roll var vi sätter antennerna eftersom alla ska täckas in, sa Bengt Svanqvist som handlägger byggloven på kommunen.
I andra kommuner har man tagit en policy över var master och antenner får placeras och motsatt sig att de ska placeras i närheten av dagis, skolor och äldreboenden. Dock inte i Finspång.
- Jag tycker att det är synd att Finspångs kommun inte hann att ta en sådan policy innan byggloven beviljades, sa Gun Axelsson, ordförande i Vallonbygden.

<b>Uppdrag 2003</b>
Hon tyckte att det känns svårt att ta ett beslut där man vet så lite om effekterna av strålningen.
- Det finns ju bevisligen människor som mår dåligt av strålning.
På uppdrag av riksdagen ska 3G vara utbyggt innan utgången av 2003 och nå 99, 98 procent av befolkningen. Det är ett uppdrag som politikerna nu ska utföra, men samtidigt anser Gun Axelsson att man också arbetar på uppdrag av medborgarna.
- Det är en svår ballansgång och jag tycker att det är synd att det är så få här i kväll eftersom det har diskuterats mycket kring de här frågorna.
Och det var för att lyssna på medborgarna, de boende i områdena, som mötet kom till.
- Även om byggloven är beviljade är det hos oss som bollen ligger, än har vi inte fattat något beslut, sa Matias Lindberg, vd för Vallonbygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om