Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klättrar i energiranking

Finspångs kommun hamnar på plats 129 i ett energiindex som rankar kommunerna efter energianvändningen i fastigheter.

FINSPÅNG2017-05-09 12:00

Jämfört med året innan klättrar kommunen från plats 134.

En hög placering innebär att fastigheterna gör av med lite energi per invånare. I Sverige går cirka 40 procent av energianvändningen till att värma och kyla fastigheter.

– De flesta fastighetsägare jobbar aktivt med att spara energi i sina fastigheter. Samtidigt står fastigheter för en stor del av energianvändningen i Sverige och det är stora skillnader mellan kommunerna. Det går att göra betydligt mer för att effektivisera värme-, kyl- och ventilationssystemen, kommenterar Mats Bjelkevik, vd, Indoor Energy.

Energiindexet som tagits fram av Indoor Energy och Ömangruppen rankar Sveriges kommuner utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2015. Finspång hamnar på plats 129 i indexet, med en energianvändning på 13,2 MWh per invånare. Det motsvarar mängden energi som produceras i 88 kvadratemeter solceller.

Ale kommun toppar indexet och har lägst energianvändning i landet med 6,7 MWh per invånare. Ale har en tydlig strategi för energieffektivisering inom både kommunens organisation och bostadsbolaget Alebyggen. Högst energianvändning i Sverige har Malung-Sälen med 29,7 MWh per invånare vilket är mer än fyra gånger så mycket som i Ale.

– De regionala variationerna förklaras delvis av olikheter i klimat och näringsliv. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Små åtgärder kan ha stor effekt för att spara energi, säger Peter Arvidsson, vd, Ömangruppen.

Energiindex

Energiindexet bygger på uppgifter från statistiska centralbyrån om energiförbrukningen 2015 i småhus, flerbostadshus, fritidshus, offentlig verksamhet, samt övriga tjänster (där vanliga kontorsfastigheter, butiker, hotell med mera ingår).

Nästan all energi som förbrukas i dessa fastigheter går till kyla och värme. I indexet ingår inte energiförbrukningen inom industrin eller transportsektorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om