Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klassrumsteater om demokrati

Vad är demokrati och vem ingår i den? Det är frågor som ställdes under den klassrumsföreställning som har spelats på Bergska skolan under veckan.

Gruppen. Medverkande är Nina Jeppsson, Andreas Johansson, Ida Löfholm och Bashkim Neziraj.

Gruppen. Medverkande är Nina Jeppsson, Andreas Johansson, Ida Löfholm och Bashkim Neziraj.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-01-16 11:25

Scenkonstkollektivet Troja genomför en turné på skolor över hela landet med klassrumsföreställningen Den svenska demokratins historia. Den gör nedslag i några olika händelser som har haft betydelse för demokratins utveckling, under 1900-talet och fram till i dag.

– Demokrati är så mycket mer än att bara ha möjlighet att rösta i ett val. Det är också allt som vi gör mellan valen, allt som sker i vår vardag och allas lika värde i praktiken, säger Andreas Johansson, från Troja Scenkonst.

Föreställningen riktar sig till elever som går tredje året på gymnasiet och som är förstagångsväljare.

– De som går en praktisk linje har statistiskt sett ett lägre politiskt självförtroende, de kanske inte tror att deras röst spelar roll, det är något som vi märker, säger Andreas Johansson.

– Ett grundläggande syfte är att försöka förmedla till de ungdomar vi träffar, att lita på sina egna erfarenheter och sitt eget omdöme. Upplever man att något är fel och orättvist är det värt att kämpa för de sakerna, säger Nina Jeppson, skådespelare.

I ett klassrum på Bergska skolan har under veckan fem föreställningar spelats för några blandade grupper från gymnasieskolorna i Finspång. Hela rummet fungerar som scen och eleverna är med och interagerar.

– Det är inte den traditionella uppdelningen mellan scen och salong, utan vi bygger om i klassrummet tillsammans med eleverna, säger skådespelaren Bashkim Neziraj.

– Det är ett väldigt roligt publikmöte. Det finns de elever som gärna sitter tysta, precis så som man vanligtvis gör på teater, men det finns också de som ställer frågor under tiden. Det är jättehärligt, säger Ida Löfholm, skådespelare.

Scenkonstkollektivet berättar att många elever blir berörda av föreställningen, inte minst av den film som visas. Det är ett videosamtal med en papperslös kille som bor i Sverige.

– Han är inte inkluderad i den svenska demokratin. Så känner många andra och även vissa som vi har spelat för. Det är fint att de får sin erfarenhet representerad i den här föreställningen, säger Nina Jeppson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om