Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fjärrvärmetaxorna höjs – men vd:n ville höja mer

Snart höjs taxorna för fjärrvärmekunderna i Finspång. "Vi är ett kommunalt bolag och ska vara till nytta för invånarna i kommunen, därför höjer vi inte så mycket som vi skulle behöva", säger Stig Andersson (S), ordförande Finspångs Tekniska.

"Vi minskar den beräknade vinsten 2023, med ett par miljoner kronor och kan på så vis hålla nere prisökningen till kunderna", säger Stig Andersson (S), till höger, om prishöjningen för Finspångs Tekniskas fjärrvärmekunder. På bilden syns också Mikael Andersson, vd Finspångs Tekniska.

"Vi minskar den beräknade vinsten 2023, med ett par miljoner kronor och kan på så vis hålla nere prisökningen till kunderna", säger Stig Andersson (S), till höger, om prishöjningen för Finspångs Tekniskas fjärrvärmekunder. På bilden syns också Mikael Andersson, vd Finspångs Tekniska.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-10-28 18:15

900 kunder, som köper fjärrvärme från Finspångs Tekniska, får i dagarna vetskap om prishöjningen som träder i kraft 1 januari 2023. 

– Våra kostnader har ökat extremt mycket mer än ett normalt år. Totalt har vi kostnadsökningar på cirka tio procent, säger Mikael Andersson, vd Finspångs Tekniska.

undefined
"Vi har omfördelat höjningen, vilket gör att våra kunder själva mer kan påverka hur höga deras kostnader blir", säger Mikael Andersson, vd Finspångs Tekniska.

Han förklarar att det handlar om ökade kostnader för bland annat de bränslen som används vid produktionen av fjärrvärme. Främst på bioolja, men även flispriser har gått upp och ökad konkurrens om det avfall som bränns ger större kostnader.

– Det kommer nya miljökrav nästa år som vi måste tillgodose. Avgifter för utsläpp ökar och det blir även högre priser på kemikalier som vi använder i produktionen, berättar Mikael Andersson.

Men någon prishöjning med tio procent ut till kund blir det inte.

– Nej, vi har tagit styrelsebeslut om en mindre höjning, som i snitt landar på fem procent. Vi känner att vi vill hjälpa våra medborgare och företag i en tuff tid. Vi minskar den beräknade vinsten 2023, med ett par miljoner kronor och kan på så vis hålla nere prisökningen till kunderna. Det är ett politiskt beslut som är förankrat hos vår ägare, det vill säga Finspångs kommun, säger Stig Andersson.

Mikael Andersson hade ett förslag om en högre prisökning.

– För att göra samma resultat hade vi behövt höja med tio procent, jag föreslog åtta procent. Det finns ingen konflikt i det här mellan mig och styrelsen. Men vi måste gå plus för att orka med de investeringar som behöver göras framåt. Vi har över 100 miljoner kronor i eget kapital, så ekonomin är ändå väldigt bra, berättar han.

undefined
Finspångs Tekniska höjer från och med 1 januari 2023 fjärrvärmetaxorna med i snitt fem procent.

Finspångs Tekniska beräknas under 2022 gå med cirka 14 miljoner kronor i vinst, vilket är två miljoner kronor sämre än budget. 

Höjningen som nu kommer är uppdelad så att den fasta delen höjs med tre procent och den rörliga delen höjs med sju procent, vilket i snitt beräknas ge fem procents ökning för kunderna.

– Vi har omfördelat höjningen, vilket gör att våra kunder själva mer kan påverka hur höga deras kostnader blir, säger Mikael Andersson.

En villaägare i Finspång som gör av med 20 000 kilowatt om året betalar i år drygt 20 000 kronor för fjärrvärmen. 

Vad blir då ökningen i pengar för en snittkund?

– Det handlar om cirka 94 kronor per månad, säger Mikael Andersson.

Karta: Finspångs Tekniska Verk AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!