Vi har nyligen berättat att flera butiker stänger vid Bergslagstorget i Finspång. Men nu kommer en nyetablering till centrum, när Linds bageri satsar och öppnar ett nytt konditori.
– Vi har sett ett behov och en möjlighet att etablera ett klassiskt konditori i centrala Finspång, egentligen ända sedan Åbergs stängde ner sitt konditori. Därför har vi i omgångar genom åren sökt efter en lämplig lokal. Vi har inte funnit något vid rätt tillfälle innan Gladsheim presenterade en lösning, säger Magnus Olsson, som varit delägare med Markus Larsson i 18 år.
Renoveringar pågår nu för fullt för att göra i ordning de cirka 200 kvadratmeter stora lokalerna, som ligger mellan Lagers Ur och Foto och Mingla vid Bergslagstorget. Det kommer att finnas plats för ett 60-tal gäster och under sommartid ytterligare ett 30-tal platser vid en uteservering mot torget.
– Lokalen är mycket ändamålsenlig med öppna ytor och utsikt mot torget samtidigt som vi kan skapa några mer enskilda utrymmen. Placeringen är perfekt med möjlighet till uteservering på det nybyggda torget och närliggande parkeringsplatser för att snabbt och smidigt kunna stanna till, både för att fika eller köpa med våra produkter.
Kommer det bli några nyanställningar i samband med Linds Finspångs öppning?
– Ja, vi ska ha två och en halv heltidstjänster till att börja med, men vi behöver även deltidspersonal. Vi behöver anställa fyra-fem personer och vi söker gärna personal lokalt. Det är konditoribiträden vi söker, både yngre och äldre, vi vill gärna ha en mix på personalen, säger Magnus Olsson.
Linds bageri är ett av Sveriges äldsta bageri- och konditoriföretag, som har funnits sedan 1925. Huvudproduktionen ligger i Hackefors utanför Linköping.
– Vi kommer ha en liten ugn i Finspång, men ingen fullskalig produktion. Vi har totalt åtta konditorier i Östergötland och Småland. Vi finns till exempel i Mjölby och Tranås, som är jämförbara kommuner med Finspång och där går det bra.
Flera verksamheter har stängt vid Bergslagstorget. Varför har ni valt att satsa i centrum?
– Det är ingen tillfällighet att vi flyttar in när Bergslagstorget blir klart, vi har väntat ut det. Vi tror att det finns utrymme för ett klassiskt konditori. Vi vet att det är stor externhandel i Finspång, men vi hoppas att fler ska besöka Finspångs centrum, säger Magnus Olsson.
Fastighetsägaren Gladsheim håller på med totalrenovering av de två lokaler, där konditoriet ska byggas.
– Det har saknats ett starkt bageri och konditori. Nu har vi en entreprenör som vet vad de vill, det blir ett lyft för hela centrum. Förhoppningen är att öppningen kan ske 1 november, säger Jonatan Svensson, affärsområdeschef för Gladsheim i Finspång och Skärblacka.
Inredningskonceptet blir samma som i Linds övriga konditorier
– Med Linds vill vi återskapa känslan av ett traditionellt 50-talskonditori med tidstypiska möbler, inredningsdetaljer och tapeter. Vi förstärker känslan och upplevelsen för gästerna genom att hänga tavlor med historiska bilder, gärna med lokal anknytning på väggarna, säger inredningsarkitekten Björn Skeppstedt, Crio i Örebro.
Är det en stor satsning?
– Vi satsar mellan 1,5 och två miljoner kronor. Det har varit tuffa år, med pandemin och kriget i Ukraina, men vi har ändå levererat vinst som investerats i verksamheten. Nu gör vi en långsiktig satsning i Finspång, konstaterar Magnus Olsson.