Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bageriföretag satsar i Finspång – flera ska anställas

Ett av Sveriges äldsta bageri- och konditoriföretag – Linds bageri – öppnar konditori i Finspångs centrum. Fyra-fem personer ska anställas. "Vi har velat satsa i Finspång länge", säger delägaren Magnus Olsson.

Magnus Olsson och Jonatan Svensson i före detta Lilla Nalle & Jags lokaler, som ska göras i ordning.

Magnus Olsson och Jonatan Svensson i före detta Lilla Nalle & Jags lokaler, som ska göras i ordning.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-09-05 20:20

Vi har nyligen berättat att flera butiker stänger vid Bergslagstorget i Finspång. Men nu kommer en nyetablering till centrum, när Linds bageri satsar och öppnar ett nytt konditori.

– Vi har sett ett behov och en möjlighet att etablera ett klassiskt konditori i centrala Finspång, egentligen ända sedan Åbergs stängde ner sitt konditori. Därför har vi i omgångar genom åren sökt efter en lämplig lokal. Vi har inte funnit något vid rätt tillfälle innan Gladsheim presenterade en lösning, säger Magnus Olsson, som varit delägare med Markus Larsson i 18 år.

Renoveringar pågår nu för fullt för att göra i ordning de cirka 200 kvadratmeter stora lokalerna, som ligger mellan Lagers Ur och Foto och Mingla vid Bergslagstorget. Det kommer att finnas plats för ett 60-tal gäster och under sommartid ytterligare ett 30-tal platser vid en uteservering mot torget.

undefined
En skiss över hur det kommer att se ut i nya konditoriet Linds Finspång.
undefined
Linds Finspångs delägare Markus Larsson och Magnus Olsson utanför lokalerna där de öppnar nytt konditori.
undefined
Det är i lokalerna mellan Lagers Ur och Foto samt Mingla, som det nya konditoriet ska ligga.

– Lokalen är mycket ändamålsenlig med öppna ytor och utsikt mot torget samtidigt som vi kan skapa några mer enskilda utrymmen. Placeringen är perfekt med möjlighet till uteservering på det nybyggda torget och närliggande parkeringsplatser för att snabbt och smidigt kunna stanna till, både för att fika eller köpa med våra produkter.

Kommer det bli några nyanställningar i samband med Linds Finspångs öppning?

– Ja, vi ska ha två och en halv heltidstjänster till att börja med, men vi behöver även deltidspersonal. Vi behöver anställa fyra-fem personer och vi söker gärna personal lokalt. Det är konditoribiträden vi söker, både yngre och äldre, vi vill gärna ha en mix på personalen, säger Magnus Olsson.

Linds bageri är ett av Sveriges äldsta bageri- och konditoriföretag, som har funnits sedan 1925. Huvudproduktionen ligger i Hackefors utanför Linköping.

undefined
Arbetet med att göra i ordning lokalerna pågår för fullt.
undefined
Magnus Olsson och Jonatan Svensson diskuterar den pågående renoveringen.
undefined
"Bakat på slätten", står det på Magnus Olsson tröja, från Linköpingsbaserade Linds bageri, som nu startar Linds konditori i Finspång.

– Vi kommer ha en liten ugn i Finspång, men ingen fullskalig produktion. Vi har totalt åtta konditorier i Östergötland och Småland. Vi finns till exempel i Mjölby och Tranås, som är jämförbara kommuner med Finspång och där går det bra.

Flera verksamheter har stängt vid Bergslagstorget. Varför har ni valt att satsa i centrum?

– Det är ingen tillfällighet att vi flyttar in när Bergslagstorget blir klart, vi har väntat ut det. Vi tror att det finns utrymme för ett klassiskt konditori. Vi vet att det är stor externhandel i Finspång, men vi hoppas att fler ska besöka Finspångs centrum, säger Magnus Olsson.

Fastighetsägaren Gladsheim håller på med totalrenovering av de två lokaler, där konditoriet ska byggas.

– Det har saknats ett starkt bageri och konditori. Nu har vi en entreprenör som vet vad de vill, det blir ett lyft för hela centrum. Förhoppningen är att öppningen kan ske 1 november, säger Jonatan Svensson, affärsområdeschef för Gladsheim i Finspång och Skärblacka.

undefined
Magnus Olsson och Jonatan Svensson i före detta Lilla Nalle & Jags lokaler, som ska göras i ordning.
undefined
En skiss över hur det kommer se ut interiört i lokalerna.
undefined
Det arbetas för att lokalerna ska vara klara för öppning 1 november.

Inredningskonceptet blir samma som i Linds övriga konditorier

– Med Linds vill vi återskapa känslan av ett traditionellt 50-talskonditori med tidstypiska möbler, inredningsdetaljer och tapeter. Vi förstärker känslan och upplevelsen för gästerna genom att hänga tavlor med historiska bilder, gärna med lokal anknytning på väggarna, säger inredningsarkitekten Björn Skeppstedt, Crio i Örebro.

Är det en stor satsning?

– Vi satsar mellan 1,5 och två miljoner kronor. Det har varit tuffa år, med pandemin och kriget i Ukraina, men vi har ändå levererat vinst som investerats i verksamheten. Nu gör vi en långsiktig satsning i Finspång, konstaterar Magnus Olsson.

Linds bageri

Linds bageri öppnade i Linköping 1925. Jacob Lind, hustrun Agnes och de fem sönerna drev och ägde företaget till 1980. 

I dag ägs företaget, med totalt 140 anställda, av Magnus Olsson och Markus Larsson och innefattar bageriet i Hackefors och åtta försäljningsenheter.

Kärnverksamheten är bageriets produkter med leveranser av bröd och konditorivaror samt konditoriverksamhet. 

Förutom etableringen i Finspång (månadsskiftet oktober-november) öppnas ytterligare ett konditori i Motala under 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!