Vid flertalet tillfällen under årens lopp har de boende i Butbro påpekat till kommunen att det måste göras något för att förbättra trafiksituationen i Butbro.
Avsaknaden av säker gång- och cykelväg genom Butbro mot Finspång respektive riksväg 51 och avsaknaden av säker anslutning för kollektivtrafik och anslutningsmöjligheter har varit några problemområden.
Nu är det klart att Finspångs kommun och Trafikverket kommer att bygga en ny gång- och cykelväg på södra sidan av väg 1167, från Lotorpsån fram till Berganäsvägen i Butbro.
– Äntligen kan vi sätta igång. Den här gång- och cykelvägen är mycket efterlängtad, understryker Anders Svensson, byggledare och ansvarig för mark- och exploatering vid samhällsplaneringsenheten i Finspångs kommun.
Det handlar om en sträcka på cirka 700 meter, som även inkluderar bron över Lotorpsån samt två nya hållplatslägen.
– Det kommer att bli en separat gång- och cykelbro bredvid den nuvarande bron. Vi ska även flytta busshållplatserna, som varit en trafikfara eftersom dessa legat vid korsningen. Hållplatserna ska flyttas till början av brofästet, åt Finspångshållet, en påstigningsplats på vardera sida av vägen.
Kommunen ansvarar för byggnationen och kommer efter färdigställandet att vara väghållare, vilket innebär ett ansvar för drift och underhåll av gång- och cykelvägen.
– Den här veckan sätter vi igång med förberedande röjningsarbete. I början av augusti räknar vi med att byggstarten ska ske och allt beräknas vara klart i slutet av november, berättar Anders Svensson.
Under byggtiden kommer Butbrovägen att vara öppen för trafik, men framkomligheten blir begränsad.
– Vi har informerat alla berörda, närmare hundra hushåll i Butbro. Det är många som blev glada över att det äntligen blir av. Vi i kommunen tycker att det är skönt att komma till avslut med det här projektet.
Andra problemområden har varit mycket tung trafik och höga hastigheter vid genomfart i Butbro och en osäker situation för trafikanter, gångare och cyklister utmed riksväg 51, från avfarten Igelfors–Lotorp–Butbro mot avfarten Risinge kyrka.
Det hände exempelvis en allvarlig lastbilsolycka i samhället för ett antal år sedan.
– Men det är Trafikverkets väg, så vi bestämmer inte över den genomfartsvägen. Vägkroppen är inte byggd för den tunga genomfartstrafiken, konstaterar Anders Svensson.