Hon har varit blodgivare i 14 år.
– Det är klart att man måste göra det här, säger hon efter att ha lämnat blod på Blodbussen som turnerar runt i Östergötland.
Tre gånger om året blir hon kallad.
– Det är också bra för kontroll av en själv, säger hon.
Blodbussens personal tittar nämligen på blodvärdet och på blodtrycket på personer över 40.
Inne i bussen finns britsar att ligga på och det råder en trevlig och gemytlig stämning därinne. Personalen är varm och omtänksam. På en hylla finns presenter att välja på när man har donerat. På en timme har redan 14 personer varit och lämnat blod och den strida strömmen av Finspångsbor som kommer till den röda bussen parkerad på Kalkugnsvägen sinar inte.
Undersköterskan Britt-Marie Carlsson berättar att det hela tiden behövs nya blodgivare. Just nu är det brist på blodgrupperna 0+ och A+.
– Det ändrar sig väldigt fort, säger hon.
Nytt blod behövs hela tiden. Det donerade blodet är nämligen bara hållbart i sex veckor.
– Det har varit bra med blodgivare i sommar, säger Britt-Marie Carlsson. Folk har mer tid när vädret är dåligt och de kanske inte åker iväg i lika hög utsträckning.
Det donerade blodet kommer till användning vid operationer, transplantationer och sjukdomsbehandlingar. Även vid dramatiska förlossningar kan blodet komma att behövas.
Britt-Marie Carlsson berättar att till exempel cancersjuka patienter behöver fylla på med nytt friskt blod ibland eftersom deras eget blodvärde kan försämras under behandlingen. För människor som drabbats av leukemi är blodgivarnas bidrag livsviktigt.
Blodbussen stannar på femtio platser i Östergötland. Till Finspång kommer Blodbussen både till Siemens, SAPA och Kalkugnsvägen. Läs mer på geblod.se