Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Klarar sig inte utan smör och gräddsås

- Kärleken till bordets nöjen ska njutas. Man ska tycka om det man ser.
Det vattnades i munnen både på berättaren Peter Ölander, Norrköping, och de 120 medlemmar i SPF Brukspensionärerna i Finspång som han riktade sig till i Mat-Prat på måndagen. Med djupt engagemang, härlig inlevelse och stort kunnande gav han läckra mat- och dryckestips.

Med inlevelse och engagemang pratade krögaren Peter Ölander om god mat på månadsmötet med Brukspensionärerna i Finspång. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Med inlevelse och engagemang pratade krögaren Peter Ölander om god mat på månadsmötet med Brukspensionärerna i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-10-30 06:00
Peter Ölander har 50 års erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen. Han berättade hur älgbiffen ska lagas till för att bli läcker och hur lycklig han blir över en lyckad fiskgryta.
Be inte Peter Ölander vara utan smör och gräddsås, för det kan han inte. Det hör det goda till, även om det nya köket, som Peter Ölander kallar "Tivoliköket", propagerar motsatsen.
- Man blir inte tjock av ostron. Det är förresten det bästa potensmedlet för män, underströk Peter Ölander.
Han deklarerade sitt stora motstånd till korv-, burk- och pulversamhället.
- Jag är kritisk till pizza, hamburgare och bamsekorvar, fast jag medger att det kan vara gott ibland.

Rotmosälskare
Peter Ölander är både gourmand och gourmet. Den förre äter det mesta utan urskiljning, den senare är finsmakare.
- Rortmos och fläsklägg är det godaste jag vet. Därefter kommer raggmunk och fläsk. Jag testar det senare minst en gång i veckan på olika krogar. Men säg inte det till min fru.
Han anmärkte på att svenskarna åter för dåligt med soppor och efterrätter och att vi måste lära oss att äta inälvsmat.
- Och äggbakelse och choklad har vi glömt. Tänk vad gott att ha med sig när man är ute och går eller vistas i skogen och plockar svamp.

Klokt av Tina
Om den populära teve-kocken Tina Nordström sa han:
- Hon är urskicklig och har lyft gastronomin ut i hemmen. Nu hittar hon inte flera recept och är klok nog att ta paus. För det är inte smaksättningen vi är ute efter, utan den totala harmonin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om