Kerstin Ekman svår att få till Finspång
Författarinnan och ledamoten i Svenska Akademin, Kerstin Ekman, är född i Risinge församling.- Hon har inte glömt Finspång, men hon är besvärlig att få hit. Hon vill aldrig komma, sa Birger Persson i Risinge Hembygdsförening när han kåserade om starka kvinnor på mötet med Pensionärernas s-förening.
Flera försök har under årens lopp gjorts för att locka akademiledamoten och författarinnan till ett evenemang på födelseorten, men hittills utan att lyckas.
En ledamot i Svenska Akademin är vald på livstid. Men Kerstin Ekman är numera aldrig närvarande på sammankomsterna efter en uppmärksammad kontrovers med majoriteten av akademin. Eftersom hon flyttat sina bopålar från Jämtland till trakterna av Stockholm, kanske förnyade kontakter kan tas för att få henne att göra ett besök i Finspång.
Moa ett skolljus
En annan av Sveriges mest kända författare som Birger Persson presenterade var Moa Martinsson. Hon anses mera knuten till Norrköping, men 1903 bodde hon och föräldrarna i Gullerstorp nära Finspång.
- Hon gick i Eliantorps skola och var fantastiskt duktig. Hon fick ett fint avgångsbetyg, berättade Birger Persson.
Eufemia Johansson och Augusta Ekman fullbordade Birgers starka kvinnliga bukett. Eufemia arbetade på 1930- och 40-talen både kommunalt och i landstinget. Hon var en av de mest engagerade kvinnliga politiker som Finspång haft.
- Eufemia ömmade särskilt för barnen, som hon hävdade var det värdefullaste vi har. 1947 var hon med om att starta Finspångs första barnträdgård. Hon hade valspråket "det ska rätas i tid, det som rätt ska bli", sa Birger Persson.
Augusta Ekman var maka till brukspatron Carl Ekman, som i början på 1900-talet inledde utvecklingen av Finspongs Styckebruk.
- Augusta sysslade med allt det som inte Carl gjorde, påpekade Birger Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!