Veterinären Kjell Andersson startade smådjursmottagningen på Kapellvägen 1993. I första bokningskalendern står att antalet patienter var 1 533 första året.
För två år sedan gick flytten till Vibergaområdet.
– Det blev ett otroligt lyft för oss i mycket bättre och större lokaler med möjligheter att skaffa all utrustning vi behöver. Vi har utökat till fyra anställda och skulle behöva en halvtidstjänst till, säger Kjell Andersson.
Nu tar mottagningen emot cirka 4 000 patienter årligen. Det är framförallt hundar och katter som dominerar, men även kaniner, hamster och marsvin förekommer regelbundet.
– Vanliga skador när det gäller katter är tänder och slagsmålsskador och för hundar är det tänder och olika knölar.
Under åren har många operationer gjorts på främmande kroppar i magsäck och tarm, stenar i urinblåsor, olika tumörer i bukhålan och kastrationer av diverse djurslag.
– Senaste åren har vi börjat med rotbehandling av tänder. Generellt har betydelsen av munhälsan för djurens välbefinnande blivit allt mer känt hos djurägarna. Besvärligast har nog varit bukingrepp på marsvin eftersom organen är små och har sköra hinnor.
– Det mest ovanliga djur jag behandlat är en struts som hade problem med sina fötter, säger Kjell Andersson.
Djursjukskötaren Tamas Csikos lyfter fram ett annat minne.
– Det var en katt som svalde en napp som fick opereras bort. En vecka senare var katten tillbaks efter att ha gjort samma sak igen. Det händer även att hundar sväljer kottar som måste tas ut, säger han.
Vad är det bästa med ert jobb?
– Att kunna hjälpa de som inte kan prata själva, säger djurvårdaren Sara Hirschman.
– I samarbete med de som kan prata själva, tillägger Kjell Andersson.
Ingen arbetsdag är den andra lik vid kliniken.
– Att jobba med djur är bättre än med människor. Djuren är tacksamma och ärliga, är de arga så visar de det, säger Tamas Csikos.
Under fredagen firar Anicura djurkliniken Finspång 25-årsjubileum. Det blir öppet hus med rundvandring, tipspromenad, fika och tårta och olika erbjudanden i butiken. Dessutom visar Brukshundsklubben i Finspång agility och rallylydnad.
Det händer ofta att kunder kommer in med blommor och choklad som tack för att de har hjälpt deras husdjur.
Merparten av kunderna kommer från Finspång och närliggande kommuner, men det händer även att de får långväga besök.
– Många uppskattar att de får snabb service och det blir mer personligt än i humanvården, konstaterar Kjell Andersson.