Katrin Vasilyeva och maken Konstantin flyttade till Finspång från Ryssland när han fick jobb på Siemens för två år sedan.
Hon har länge arbetat som dansare och luftakrobat, men tidigare i år kände hon att var dags för något nytt. En dag i våras tittade hon på Instagram och bitarna föll på plats.
– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle jobba med att baka tårtor, men jag älskar skräddarsydda tårtor och design, säger hon.
Hon köpte redskap och tog kurser inom tårtdesign.
– Min mans kollegor var jätteglada över att få vara försökskaniner, säger hon och ler.
Det är inte bakningen i sig som lockar, det är dekoreringen som är grejen.
– Ibland känns det som meditation. Jag hade en tårta som jag dekorerade i sju timmar. Jag blev trött, men det gjorde mig också glad.
Vi ses i hemma i lägenheten, som också är hennes arbetsplats. Det är knappt om utrymme, men köket och hanteringen är godkänd av kommunen. I vardagsrummet står en extra kyl, avsedd enbart för bakningen. Tårtorna får inte blandas med andra livsmedel.
Företaget startade hon i juli och sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Företaget tar så gott som all hennes tid, men då är också specialbeställningarna tidskrävande. En festtårta tar två till tre dagar att göra.
– Jag vill jobba med svåra designs och göra helt nya saker. Nu skulle jag vilja göra "gravity cakes" som man bygger på höjden med olika vinklar och fall – det ger en riktig wow-effekt.
Att bestämma vilka smaker som ska finnas att välja på har inte varit helt enkelt. Fyllningarna ska inte bara vara goda, utan gärna också i olika texturer. Samtidigt vill hon inte att det ska bli för mycket att välja på.
I början brottades Katrin med hur mycket hon skulle kunna ta betalt för sina verk. Förutom material- och arbetskostnad till kommer skatter.
– En prinsesstårta från ett vanligt bageri kostar kanske 200 kronor, mina kostar typ 1 000–1 500 kronor. Det känns dyrt, men det är vid speciella tillfällen man köper dem. Då känns det okej. Och det är inte bara en tårta man köper, det är känslor, menar hon.
Kunderna finns över hela länet. Nyligen hade hon en beställning från ett Norrköpingsföretag på 15 tårtor. Det blev en utmaning.
– Jag har bara två händer och kan bara baka en eller två bottnar samtidigt. Min man fick hjälpa mig med en del praktiska saker, men han kan inte baka.
Hela lördagen gick åt att montera tårtorna och från tidig morgon till sen kväll på söndagen dekorerade hon. När tårtorna var klara återstod städning och disk.
Men alla projekt är inte stora. En populär produkt är små, enkla "bento cakes" eller "lunchbox-tårtor", ett koncept från Korea. Hon spacklar dem med frosting och ritar ett enkelt mönster.
– De går att beställa en dag innan och har blivit succé, säger hon.
Hon tror att en del i framgångsfaktorn är att hon direkt satsade på sociala medier – och att även bilder och videor ska andas kvalitet. Bakom kameran står hennes man.
Just presentation har alltid varit viktigt för henne.
– Jag älskar att gå in på ett kafé och hitta en jättefin tårta och bara sitta och njuta. Jag älskar att servera mat med, det måste vara fint.
Hon ser skapandet som en nödvändighet.
– Annars mår jag inte bra. När jag slutade med dansen behövde jag hitta någonting nytt, annars skulle jag bli deprimerad. Jag har varit det tidigare, när jag inte hade det kreativa. Nu hittade jag mig själv igen, säger Katrin Vasilyeva.