"Katastrof utan röntgen"
FINSPÅNGUndersköterskor och sjuksköterskor på röntgen i Finspång protesterar kraftigt mot landstingets planerade nedskärningar.Katastrof är ordet de använder.- Det gäller inte bara oss på röntgen. Det gäller hela kommunen, säger de.
Enligt förslaget ska denna flyttas till Linköping eller Motala. Moncia Lindberg och hennes kollegor anser att det är dålig ekonomi. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Personalen har reagerat kraftigt och skrivit ett brev till landstingspolitiker och kommunpolitiker, där de med skärpa framhåller vikten av att ha röntgen kvar.
<b>"Hela kommunen drabbas"</b>
- Att lägga ner röntgen berör inte bara vår avdelning, utan hela Finspång, säger Monica Lindberg och Maria Gustavsson. Det handlar om hela kommunens överlevnad på längre sikt. Arbetsmarknaden för kvinnor är redan svår i Finspång.
Vill folk verkligen flytta hit om det inte går att få varken vård eller arbete, frågar de sig.
<b>Äldre patienter</b>
Patienterna får resa långt om röntgen försvinner. Väntetiderna blir långa.
- Tänk till exempel på de patienter som bor på kommunala äldreboenden i Finspång, ska de behöva åka flera mil och ha personal med sig för att få en röntgen, när det kan få det gjort här på nån timme?
Personalen framhåller i sitt brev till politikerna, att Närsjukvården i Finspång innehåller flera delar som samverkar och som är beroende av varandra: primärvård, slutenvård, röntgen, dagkirurgi, specialistmottagning, jourmottagning, arbetsterapi, sjukgymnastik med mera.
<b>Utrustning</b>
På röntgenavdelningen finns en så kallad genomlysningsutrustning. Med den utför man till exempel tjocktarmsröntgen samt röntgar knäproteser och patienter med blodpropp, för att nämna några.
Denna utrustning har föreslagits att flytta till Motala eller Linköping. Ett argument för detta är att där finns läkare mer tillgängligt och en flytt innebär att man slipper investeringskostnader.
<b>Kompetens</b>
Men Maria Gustavsson tycker inte att argumentet håller:
- Sjuksköterskor kan mycket väl göra det jobbet, det förekommer redan på vissa håll i Sverige och det finns personal här hos oss som är intresserade av den kompetensutvecklingen. Dessutom kostar det faktiskt att flytta utrustningen.
Enligt personalen rör det sig om kostnader i miljonbeloppklassen.
<b>Teknik</b>
Överhuvudtaget är just tekniken ett starkt argument för att behålla röntgen, anser personalen.
-I dag kan vi rådgöra med läkare i Norrköping hur lätt som helst. Det tar bara en knapptryckning för dem att få upp bilderna på sina datorer. Rent tekniskt skulle en bild kunna ses över hela världen på ett kick, fast det naturligtvis inte är så.
Det är fel att landstinget använde skattepengar på annat än vård, anser röntgenpersonalen.
<b>"Vården viktgast"</b>
- Jag tror inte att folk vet allt som landstinget faktiskt satsar pengar på, säger Maria.
I sitt brev listar de bl a: folkhögskoleverksamhet, naturbruksgymnasium, lokaltrafik, konst, Norrköpings symfoniorkester och Meditrina, sjukhusens informationsenhet.
- Visst är det bar med Meditrina och med konst på väggarna. Om det bara fanns pengar. Men vården är viktigast. Det är där pengarna ska satsas.
Genomlysningen. Enligt förslaget ska denna flyttas till Linköping eller Motala. Moncia Lindberg och hennes kollegor anser att det är dålig ekonomi.
Modern teknik. Med dator och telefon kan röntgenpersonal ha tät kontakt med läkare i Norrköping.
Rör inte vår röntgen. Längst fram fr v: Simin Lindberg, Bharti Kataria. Bakom dessa, fr v: Maria Gustavsson, Inger Hagström, Monica Lindberg och Lolo Hellqvist. Längst bak Britt-Marie Hedblad.