Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kartläggning av arbetsträning

Mer än hälften av de personer som 2002 och 2003 avslutade arbetsträning på fyra olika ställen i kommunen har i dag egen försörjning. Det visar en kartläggning som beställarförbundet har gjort.

FINSPÅNG2004-12-24 06:00
Det är beställarförbundet som anställt en person som under två månader har gjort en utvärdering av de arbetsträningsplatser som finns på Idésmedjan, Bergårdstvätten, Timmerhus Björkenäs och Hans och Greta. Beställarförbundet finansierar, helt eller delvis, dessa verksamheter. Beställarförbundet har bland annat önskat få reda på vilka effekter arbetsträningen har gett för deltagarna. Utvärderingen omfattar dem som avslutat arbetsträning vid något av ovan nämnda ställen under 2002 och 2003. 51 personer var det som gjorde det. Bland deltagarna finns personer i alla åldersgrupper, men cirka 20 procent är födda på 1980-talet. En majoritet av dem hade någon form av offentlig försörjning innan arbetsträningen. Nu visar utvärderingen att det är 51 procent som inte längre har hel offentlig försörjning. 26 av deltagarna arbetar i dag hel- eller deltid eller studerar.

Positiv utvärdering
- Det är en positiv utvärdering där över 50 procent nu har någon form av egen försörjning, kommenterar beställarförbundets ordförande Peter Fransson (s).
25 procent av dem som ingått i utvärderingen deltar i dag i sysselsättningsaktivitet eller praktik, 10 procent är försörjningsstödberoende, cirka 8 procent är sjuka eller har sjukersättning och knappt 6 procent är arbetslösa med a-kassa. Oberoende av var man deltagit i arbetsträning, undantaget Hans och Greta, visar utvärderingen att utfallet gällande att få människor i arbete procentuellt sett är lika stort.
Frågorna i enkäten till deltagarna har till exempel handlat om man upplever sig delaktig i sin individuella handlingsplaner. På en femgradig skala har medelbetyget blivit 2, 5 gällande det. En annan fråga har varit om arbetsträningen ger nya kunskaper och erfarenheter för framtiden. Här har medelbetyget blivit 3, 1. Det högsta medelbetyget, 3, 6, har man fått fram på frågan om verksamheten bygger på riktiga arbetsuppgifter.
Uppföljningen har gjorts genom enkät, registerstudie och intervjuer med deltagare, remittenter och utförare. Enkäten har sänts ut till 44 av deltagarna, 28 svar har kommit in. Åtta personer har också slumpmässigt valts ut och intervjuats. I utvärderingen konstateras att deltagarnas bedömning av kvalitativa frågor inte blir fullständig på grund av den låga svarsfrekvensen. Det menas också att underlaget är för litet för att dra några långtgående slutsatser av det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om