Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Kärnan” ger eleverna studiero

Enkla lösningar har gett elever som har det tufft mer studiero. Resurspedagogerna Birgitta Jacobson och Kersti Uppenberg har hittat kärnan i vad många elever behöver.

Resurspedagogen Birgitta Jacobson tillsammans med eleven Bruce Jönsson i mitten av ”Kärnan”.

Resurspedagogen Birgitta Jacobson tillsammans med eleven Bruce Jönsson i mitten av ”Kärnan”.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-04-19 20:52

Arbetssättet för Birgitta och Kersti har förändrats radikalt de senaste åren. Och det helt tack vare dem själva.

– För fem år sedan hade jag ansvar för fem elever i två olika klasser och fick springa mellan klassrummen. Då fungerade det på ena stället, men rasade på det andra, beroende på var jag befann mig. Det kändes jättejobbigt att inte hinna med och inte räcka till, berättar Birgitta Jacobson som kallas ”Gittan” kort och gott.

I ett rum, som tidigare var ett av två bibliotek på Nyhemsskolan, fixade Birgitta och Kersti tillsammans med vaktmästaren något som skulle bli ”Kärnan”.

– Vi målade, ordnade avskärmade arbetsplatser och satte bra belysning på varje arbetsplats. Istället för att vi sprang omkring i klassrummen så fick barnen komma till oss, säger ”Gittan”.

Höstterminen 2014 startade den nya verksamheten. Elever som hade det tufft i skolan (F-årskurs sex) fick tillgång till ”Kärnan” och de två resurspedagogernas fulla uppmärksamhet.

– I början var det elever med olika diagnoser som kom till oss. Det viktiga är att alla elever som kommer hit tillhör en klass och börjar sina lektioner i sina ordinarie klasser. Sedan fortsätter arbeta i lugn och ro på ”Kärnan”, förklarar Kersti.

Efter några månader med arbetet i ”Kärnan” kände sig ”Gittan” och Kersti trygga i sina nya roller och verksamheten utvecklades.

– Vi tog in andra barn som behöver mer förklaringar, eller behöver stärka sitt självförtroende. Eller elever som varit sjuka och kommit efter och behöver arbeta ifatt. Det vi har gjort är inga underverk, det handlar om enkla lösningar. Det finns en viktig regel, går man in på ”Kärnan” är man tyst och räcker upp handen när man vill något. Det fungerar riktigt bra, säger ”Gittan”.

”Kärnan” har med tiden blivit populär. Så populär att nästan alla elever vill vara där och ta de sju platserna som finns i anspråk.

– Ibland får vi till och med säga ifrån för att det är fullt. Har vi det lite lugnt, plockar vi elever från klassrummen, och låter dem som inte brukar vara på ”Kärnan” vara här, berättar ”Gittan”.

Skolverket har varit på plats och hyllat arbetet med ”Kärnan” och andra skolor har varit på studiebesök.

– Det är förstås roligt att vårt arbete uppmärksammas och att fler elever lyckas med sina studier tack vare "Kärnan". Att gå till ”Kärnan” ska inte vara en bestraffning utan en belöning och det är också så eleverna känner det. Det är viktigt att få fram att ”Kärnan” är ett komplement till den vanliga undervisningen, poängterar Kersti Uppenberg.

När vi besöker ”Kärnan” arbetar femteklasserna Nellie Magnusson, Bruce Jönsson, Maja Eklund och Adrian Nilzén-Eriksson med geografi vid varsitt arbetsbord.

– Man får mer hjälp här så det är bra. Det är tystare än i det vanliga klassrummet, sammanfattar Nellie.

– Det är lugnare än i klassrummet och jag får arbetet gjort mycket snabbare, säger Bruce och sätter de rätta färgerna på Danmarks flagga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om