Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Karlström vill locka intresse med bok

Med sin nya bok vill 85-årige Jan-Eric Karlström levandegöra historian. ”Jag vill få folk att tycka det är spännande, så att de själva kan gå ut i naturen och titta”, säger han.

Med sin nya bok vill 85-årige Jan-Eric Karlström levandegöra historian.  - Jag vill få folk att tycka det är spännande, så att de själva kan gå ut i naturen och titta, säger han.

Med sin nya bok vill 85-årige Jan-Eric Karlström levandegöra historian. - Jag vill få folk att tycka det är spännande, så att de själva kan gå ut i naturen och titta, säger han.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-09-25 11:57

Efter sju skrifter om det äldre bergsbruket, huvudsakligen inom Hällestads bergslag, ger för första gången folklivsforskaren Jan-Eric Karlström ut en bok i ämnet.

Under lördagens öppet hus vid Gruvstugan i Hällestad berättade han om boken ”Järnbergen i Tylöskogen”.

Det är ett område mellan Kolmården och Tiveden, från Östgötaslätten upp till Närkeslätten.

– Det är ett område, där man började göra järn väldigt tidigt. Jag vill bidra till att levandegöra historian, så att vanligt folk ska bli intresserade, säger Jan-Eric Karlström.

Boken är uppdelad i en äldre del från 1100-1600-talet och en nyare del från 1600-talet och framåt.

– Från 1600-talet hade man säkrare dokumentation.

På nästan varje sida finns skickligt, detaljerade teckningar som Jan-Eric själv har skapat.

– Jag tecknar alla bilder själv, kan sitta i timmar med mina teckningar.

Gruvstugan anordnar öppet hus ett par gånger om året.

– Jag har varit engagerad sedan jag gick i pension för 20 år sedan. Finspongs Styckebruks skogar kände ett ansvar, att det finns ett kulturarv att bevara. Jag vill få folk att förstå, så att de själva går ut och tittar, exempelvis vid vandringslederna vid Gruvstugan, konstaterar Jan-Eric Karlström.

Hans tidigare skrifter i ämnet, utgivna mellan 2000 och 2012 är: Gruvstugans historia, Skogarnas historia, Skogstorpens historia, Polhem och Storgruvan, Kolarkonsten, Bergsbönder och Järnbergen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om