Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Känns inte seriöst"

I många fall sänkta reallöner och lördagsarbete utan att få övertidsersättning. Det är några delar i det avtalsförslag som teknikarbetsgivaren i måndags gav till Metall, Sif och Civilingenjörsförbundet. I Finspång berörs cirka 700 Metallare av förslaget.
- Det här känns inte seriöst. Lönesänkningar är helt oacceptabelt, säger Jan-Erik Svenblad, ombudsman för Metalls avdelning 97.

FINSPÅNG2004-01-14 06:00
Avtalsförhandlingarna för facken inom industrin (Metall, Sif, Civilingenjörsförbundet (CF), Industrifacket, Pappers samt Skogs- och Trä) pågår nu. Det handlar om flera förhandlingar mellan facken och olika arbetsgivare. Teknikarbetsgivaren är en av dem och i måndags gav den sitt avtalsförslag till facken som i sin tur uttryckte stark kritik mot förslaget. I Finspång berörs bland annat cirka 700 Metallare (Till exempel de anställda på Siemens)av förslaget. Teknikföretagen har föreslagit löneökningar på omkring 1 procent, eller något under det, i sitt treåriga avtalsförslag. Men helst vill inte arbetsgivarna ha några siffror angivna utan tycker att de lokala parterna bör göra upp om löneökningar på varje enskilt företag. Om parterna inte kommer överens ska de centrala nivåerna bara finnas som stöd. Med en förmodad inflationstakt på 1,5- 2 procent skulle detta innebära reallöneförsämringar för kollektivet som helhet.

Helt oacceptabelt
I arbetsgivarnas förslag ställs också krav på mer flexibla arbetstider och till exempel att arbetsgivaren ska få kommendera arbete på lördagar utan övertidsersättning.
- Man undrar om de egentligen menar allvar. Lönesänkningar är helt oacceptabelt. Då är vi tillbaka till hur man höll på innan facken fanns, säger Jan-Erik Svenblad, ombudsman för Metalls avdelning 97 i Finspång.
- Förslaget om att förhandlingarna bara ska ske lokalt känns heller inte bra. Då kan arbetsgivaren helt anpassa det efter de lokala förutsättningar som det enskilda företaget har, fortsätter han.

Arbetstidsförkortning
Facken inom industrin har ställt krav på ett löneutrymme på 2, 7 procent och att alla anställda ska få minst 350 kronor mer i månaden. Man kräver också att minimilönerna ska höjas med mer än 3,5 procent. Facken vill till exempel även se ytterligare arbetstidsförkortning. Det sistnämnda finns inte alls med i arbetsgivarnas förslag.
- När vi har haft Metallträffar där medlemmarna få tala om vad de tycker är viktigast i avtalet så är det reallöner och arbetstidsförkortning de två frågor som kommit högst upp, påpekar Jan-Erik Svenblad.

Ett eller tre
I fackens krav ingår bland annat också att alla anställda ska omfattas av ett arbetsmiljöavtal och att alla ska få tillgång till företagshälsovård.
Facken vill se ett ettårigt avtal medan teknikarbetsgivaren föreslår ett treårigt. Att fack och arbetsgivare står långt ifrån varandra i början av förhandlingarna är inget ovanligt.
- Det är spelets regler och det är därför jag undrar lite om de verkligen menar allvar med det här, säger Jan-Erik Svenblad.
Det nuvarande avtalet går ut den sista mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om