Känner sig lurade
Flera unga hyresgäster hos Vallonbygden är arga och besvikna. De har valt hushållsel som frival och det kommer nu att tas bort och ersättas med en hyresrabatt.- Det är inte likvärdigt. Jag flyttade hit för att jag skulle få elen och jag blev lovad att det skulle vara så så länge jag bodde i lägenheten, säger Eva Svantesson som bor på Oxhagsvägen.
Terese Brodd och Eva Svantesson bor båda på Oxhagsvägen och har valt hushållsel som frival. Nu samlar de in namnunderskrifter för att protestera mot att det frivalet ersätts med en hyresrabatt. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag har bott här i två år och jag flyttade hit bara för att få elen och jag blev lovad att det skulle vara så så länge jag bodde i lägenheten. Man blir besviken när de gör så här, säger Eva Svantesson som bor på Oxhagsvägen.
- Man blir förbannad. Man kan inte först lova någonting och sen ta bort det, säger Terese Brodd som också bor där.
Inte likvärdigt
I går började tjejerna samla in namnunderskrifter till en protestlista som ska lämnas till Vallonbygden. Redan under kort tid hade de fått ihop många underskrifter, men då var det inte bara drabbade utan också personer som bara vill visa sitt stöd som skrivit på. Eva och Terese menar att det i Ung-kontraktet står att om ett frival tas bort ska det ersättas med ett likvärdigt alternativ.
- Det är inte likvärdigt. Elen kan ju höjas och det finns ju ingenting som säger att de inte kommer att höja hyra nästa år också. Och om man tjänar på det här en månad kan man förlora på det nästa, säger Eva Svantesson.
Tjejerna menar att flera barnfamiljer flyttat till området just för att få det här frivalet och också ofta valt tvättmaskin/torktumlare som ytterligare ett frival. Något som kommer att bli dyrt då elen inte längre är ett frival, menar de. De är också kritiska till att brevet från Vallonbygden kommit så sent. Ett elabonnemang måste de själva ha tecknat till den 1 juli. De har också kontaktat Hyresgästföreningen i frågan.
Är likvärdigt
Anne Svensson, administrativ chef på Vallonbygden, påpekar att frivalet inte tas bort utan att rutinerna kring det förändras. Tidigare har det varit så att Vallonbygden har tecknat abonnemang med Vattenfall som skickat fakturorna till Vallonbygden. Det handlar om väldigt många fakturor eftersom cirka 260 ungdomar valt just det frivalet.
- Det administrativa arbetet blir enormt och det är därför vi har valt att göra så här, säger Anne Svensson.
Hyresgäster med frivalet hushållsel kommer nu istället att få en hyresrabatt på 51 kronor per kvadratmeter och år. Denna summa har man kommit fram till efter en beräkning på hur stor elförbrukningen är i genomsnitt i ett normalhushåll.
- Det här är likvärdigt. Många kommer till och med att få ut lite extra. Sen kan man inte garantera att det blir så till 100 procent, några kanske kommer ligga högre men då kan man också se det här ur miljösynpunkt och börja tänka på energibesparing, säger Anne Svensson.
Ständig översyn
För en lägenhet med tre rum och kök ger detta en rabatt på 340 kronor i månaden. Det innebär 1020 kronor per kvartal, elräkningen betalas per kvartal.
- Det blir över 1000 kronor per kvartal för hushållsel, jag tycker att det ligger ganska högt, säger Anne Svensson.
Hon håller inte med om att hyresgästerna blivit lovade att ett frival ska gälla för alltid. I det Ung-kontrakt som tecknas står det att frivalen kan komma om ändras på grund av administrativa förändringar och då ersättas med ett likvärdigt alternativ.
Blir det likvärdigt om elpriset går upp?
- Då får vi i så fall se över det här. Vi har en ständig översyn av frivalen, säger Anne Svensson.