Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

40 000 cittror skapades i Finspång – nu ställs de ut

Stadsbiblioteket i Norrköping fylldes när hundraåriga instrument från Finspång visades upp.

Elisabeth Larsson är barnbarnsbarn till Cittra-Lasse Larsson och håller upp en av hans cittror. Här tillsammans med sin dotter Catarina och dotterdotter Ylva-Li.

Elisabeth Larsson är barnbarnsbarn till Cittra-Lasse Larsson och håller upp en av hans cittror. Här tillsammans med sin dotter Catarina och dotterdotter Ylva-Li.

Foto: Sören Boström

Finspång2024-03-04 13:00

Över 40 000 cittror!

Så många tillverkade Adolf "Cittra-Lasse" Larsson i Finspång från slutet av 1890-talet och fram till 1930-talet.

undefined
Överfullt med publik var det vid öppnandet av cittrautställningen i stadsbiblioteket.

Nyligen visades några av dem upp i foajén på Norrköpings stadsbibliotek, där en utställning om cittrans historia i Finspång ställdes ut.

Det var fullt med publik, hög kändisfaktor och allsång till ackompanjemang av cittror vid invigningen.

undefined
Elisabeth Larsson är barnbarnsbarn till Cittra-Lasse Larsson och håller upp en av hans cittror. Här tillsammans med sin dotter Catarina och dotterdotter Ylva-Li.

Dagen till ära dök även Larssons barnbarnsbarn Elisabeth Larsson, 70, upp tillsammans med sin dotter Catarina och barnbarnet Ylva-Li.

– Tyvärr kan ingen av oss spela cittra, men vi har i alla fall originalinstrument hemma och det känns kul att nu få komma hit och lyssna på de som kan spela cittra, berättade Elisabeth Larsson.

– Cittra-Lasse uppfann ackordcittran på 1890-talet. Och han byggde sina första cittror på köksbordet i sitt hem i Sandudden nära Igelfors. Instrumentet blev så populärt, att han sedan startade en fabrik i Finspång och tillverkade över 40 000 instrument mellan 1890-talet och 1930-talet. Och det såldes cittror ut över hela världen på postorder från Fröbergs i Lotorp, där ägaren John Fröberg var den som hjälpte Cittra-Lasse med detta.

undefined
En äkta cittra med förvaringslåda från fabriken i Finspång.

Han lär väl ha varit mycket musikalisk?

– Ja, absolut. Han kunde inte läsa noter, men i stället ska han ha haft ett väldigt bra musiköra, sade Elisabeth Larsson. 

Mitt i invigningen dök delar av gamla kändisgruppen Cittronilerna, upp och de fick snabbt publiken med sig i allsång, när de började spela.

– Egentligen lade vi ner gruppen 2010. Men när nu arrangören Inger Lilja ringde och bad oss komma till öppningen av den här utställningen, kunde vi inte låta bli att tacka ja. Om Rolling Stones gjort minst 12 avskedsturnéer och sedan come back, så kunde väl vi, berättade Göran Sarring. 

undefined
Delar av kändisgruppen Cittronilerna framträdde vid öppnandet av utställningen. Från vänster Ragnar Dahlberg, Magnus Höjer, Lars-Åke Franke-Blom och Göran Sarring,

Av gruppens originalmedlemmar är det bara fem kvar i livet och av dessa kom fyra till utställningen: Ragnar Dahlberg, Magnus Höjer, Göran Sarring och Lars-Åke Franke-Blom. Den femte kvarvarande medlemmen, meteorologen John Pohlman, fick förhinder.

Och det var alltså Citronilerna samt ett antal kvinnor från Grå husets cittraspelare, som bjöd på musiken. Bland annat Gamla låtar, Que sera och Spela upp en enkel melodi.

undefined
Grå husets cittraspelare framträdde också vid utställningens öppning.

Utställningen, där man bland annat kan se flera cittror, bilder på Citttra-Lasse och ett antal tidningsurklipp, visades på Norrköpings stadsbibliotek och har nu flyttats till Finspångs bibliotek fram till 23 mars. Sedan bär det av till biblioteken i Söderköping och Linköping. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!