Hvilan har varit IOGT-NTO:s föreningslokal i Finspång sedan slutet av 1800-talet.
Hvilan har en yta på 245 kvadratmeter. I lokalen ryms 150 personer. I nära 130 år har det varit en fristad för bildning och glädje utan alkohol. Men nu ser det ut att vara början till slutet för lokalen i nykterhetsrörelsens tjänst.
En svag ekonomi har gjort att coronapandemin kan bli droppen för föreningen.
IOGT-NTO har skickat en förfrågan till Finspångs kommun om en ändring i detaljplanen, som skulle kunna göra det möjligt att sälja fastigheten som bostadshus eller samlingslokal.
– Det är lite osäkert om framtiden. Vi undersöker, om vi skulle hamna i ett läge då vi tvingas sälja lokalen. Om, eller vad vi har att sälja. Är det bara en föreningslokal eller kan det fungera som bostad. Konstigare än så är det inte i det här läget. Det är bara en förfrågan, säger ordförande Per-Åke Andersson.
En mäklare har varit ute och granskat Hvilans status som fastighet.
Hur är den?
– Förnämlig, mycket bra. Vi har fått en värdering av en mäklare och hon sa; "Oj vilken fin lokal".
Känns det vemodigt om ni tvingas sälja?
– Skulle det vara så är det en epok som går i graven. Huset är från 1892-någonting. Det är klart att det smärtar, säger Per-Åke.
Det är främst bristen på uthyrningar under pandemin som till sist gör att det är svårt att få den driftsekonomi som krävs. Kalas, loppisar och naturliga sammankomster har nästan försvunnit helt.
Kvar finns bridgeklubben och scouterna som IOGT-NTO hyr ut till. De egna tipspromenaderna sker tillsammans med Friluftsfrämjandet och PRO Lunddalen. Fram till förra hösten fanns en barnfilmsverksamhet.
– Det är klart att det är tuffa tider. Vi har inte jättebra ekonomi. Det är hyresbortfall på kanske tio tusen kronor det här året eller mer. Vi måste se över och förbereda oss för framtiden. Lokalen kostar, vi har värmepump och elen har inte blivit billig med tanke på nätavgifterna. Det är begränsade möjligheter till inkomster under pandemin och tillfällena man kan träffas har varit få, säger Per-Åke.
Har ni pratat med Finspångs kommun om att kunna få någon form av stöd under pandemin?
– Vi har cirka 22 000 kronor i årligt driftsbidrag från kommunen, det är allt vi kan få. Vi har tidigare stött på ett par gånger om att få höjt. Men tyvärr står inte alla allmänna samlingslokaler lika högt i kurs. Det är lite surt.