Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan livet på landet locka turister?

Ett 20-tal företagare eller blivande företagare i turistbranschen, samlades på Viberga loge i går för att diskutera gemensamma frågeställningar.

Ta gärna fram en bild som illustrerar bo på lantbruk eller stuguthyrning.
FOTO: SCANPIX

Ta gärna fram en bild som illustrerar bo på lantbruk eller stuguthyrning. FOTO: SCANPIX

Foto:

FINSPÅNG2004-11-13 06:00
Landsbygdsturism är en växande bransch. Länsstyrelsen i Östergötland har under året arrangerat utbildningsdagar för att diskutera och informera omkring turism, med särskilt fokus på uthyrningsverksamhet.
- Vi har haft utbildningsdagar i Söderköping, Ydre och Motala tidigare, berättar Erik Gottborn från länsstyrelsen. Nu är det Finspångs tur.
Utbildningsdagarna vänder sig till både till etablerade företagare, de som planerar att starta företag och de som så smått börjat fundera på det.

Levande landsbygd
På fredagen kunde deltagarna, som är från Norrköping, Finspång och Valdemarsvik, bl a få information om försäkringar lämpliga för uthyrningsverksamhet, Kommunal information om bygglov, strandskydd, med mera, information om skatter och moms samt information om olika finansiella stödformer, frö att nämna något.
På förmiddagen informerade också Roland Byfalk, om konceptet Bo på Lantgård. Han är ordförande i länet för Bo på Lantgård och är värd för ett lantboende i Simonstorp.
- Att starta en Bo på Lantgård- verksamhet är ett bra sätt att nyttja hus som kanske bara står tomma annars, sade han bl a. Det är etts ätt att hålla landsbygden levande.

Två inriktningar
Konceptet startade i Skåne och finns nu i hela landet. Intressent växer, berättade Roland Byfalk. I hela Sverige genomfördes 55 100 gästnätter år 1993. Tio år senare hade siffran ökat till 212 000.
- Det är inget krav att man har lantbruk med kor för att starta verksamhet, sade han. Man kan dela in verksamheten i två inriktningar, dels med traditionellt lantbruk, dels med inriktning mot vildmark med kanoting, fiske och liknande.
Två boendeformer finns, självhushållning eller bed and breakfast, Roland Byfalk anser att bed and breakfast är den mesta lönsamma. Men även om man väljer att starta ett boende med självhushåll, måste man finnas där för gästen.
- Att finnas till hands, berätta om gården och om trakten är viktigt.
I dag genomför deltagarna studiebesök på olika gårdar. Förutom länsstyrelsen är Finspångs kommun och organisationen Upplev Östgötalandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om