Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kan inte tvingas sluta med sitt missbruk

- Vi försöker motivera individen till att leva ett skötsamt liv. Men vi kan inte tvinga någon till att exempelvis sluta missbruka. Individen måste vilja själv, konstaterar Karin Rundqvist, kriminalvårdsinspektör vid Frivården i Norrköping.

FINSPÅNG2009-09-25 03:00
När det gäller personer som är villkorligt frigivna finns det alltid en övervakare.- Hur ofta personen måste ha kontakt med sin övervakare beror på individens behov av stöd och kontroll. Någon dygnetruntbevakning handlar det inte om utan tidsintervallen är olika. Den villkorligt frigivne har skyldighet att ha kontakt med frivården mellan en och fyra gånger i månaden, säger Karin Rundqvist.Hon påpekar att personutredningar skrivs på uppdrag från domstolar, ofta tingsrätt eller hovrätt.- När en person missköter sig går ärendet vidare till övervakningsnämnden för åtgärd.Sista tredjedelen
När det gäller en villkorlig frigivning är den dömde på fri fot den sista tredjedelen av fängelsestraffet.- Om personen i fråga allvarligt missköter sig kan övervakningsnämnden förverka dagar av den villkorligt medgivna friheten. Men för att kunna dömas till ett nytt straff krävs det nya brott, berättar Karin Rundqvist.Hon betonar att när det handlar om tvångsomhändertagande ligger inte det under Frivården.- Ett av våra huvudsakliga mål är att förhindra återfall i brott, säger Karin Rundqvist,
✔ Frivården är den del av Kriminalvården som ansvarar för påföljder i frihet.✔ En stor del av frivårdens arbete handlar om övervakning✔ Frivården övervakar både de klienter som blir villkorligt frigivna från fängelse och de som döms till skyddstillsyn, också när den kombineras med föreskrift om samhällstjänst eller kontraktsvård✔ Frivården ansvarar också för intensivövervakning med elektronisk kontroll (fotboja), utför personutredningar i brottmål och yttranden om personer som står under övervakning samt doms befordran. (Doms befordran innebär att bland annat göra placeringsunderlag för de personer som dömts till fängelse och är på fri fot.)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om