Det rör sig om en ny kartläggning av kommunernas arbete med individanpassat brandskydd. Nu uppmanar Brandskyddsföreningen landets kommuner att ta ansvar för att skydda de människor som är mest riskutsatta i samhället.
Enligt statistik från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) dog 113 svenskar i bränder 2017, det högsta antalet på sju år. Äldre och funktionshindrade är tydligt överrepresenterade, eftersom de har svårare att släcka en brand eller ta sig ut ur bostaden. Därför anses det viktigt att kommunerna ger ett individanpassat stöd, men alla människor får inte den omsorg eller det brandskydd som de behöver.
Rapporten "Trygghet och säkerhet 2017", som sammanställts av SKL, visar att 19 av landets kommuner helt saknar ett individanpassat brandskydd. Finspångs kommun arbetar med individanpassat brandskydd, men inte fullt ut.
– Kommunerna måste ta ett större ansvar. I slutändan handlar detta om ekonomiska beslut som kan avgöra om människor överlever en brand eller inte. Ett anpassat skydd behöver inte vara kostsamt, det kan räcka med en spisvakt eller flamsäkra sängkläder för att rädda liv, kommenterar Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Varje kommun ansvarar för att äldre invånare ska bo under trygga förhållanden. Brandskyddsföreningen uppmanar alla kommuner att inkludera individanpassat brandskydd i kommunala handlingsprogram.
– Antalet äldre ökar kraftigt samtidigt som samhället vill att de ska bo kvar hemma. Därför måste kommunernas räddningstjänst arbeta med riktade hembesök och ge stöd till hemtjänst och biståndshandläggare i deras arbete med brandsäkerhet, säger Lars Brodin.