Samverkangruppen, som bildades under 2016, blev vid ett möte i november lovade en träff med kommunen i december, men har ännu inte hört något därifrån.
Tidningen träffar tre ur byarådet, Angelica Forsström, Hällestad samt Ingvar Pettersson och Bengt-Erik Jacobsson, Rejmyre. Missnöjet är stort.
– Just nu har vi inte en räddningstjänst som är värd namnet, säger Ingvar Pettersson.
De visar en sammanställning hur bemanning och förmåga i Rejmyre försämrats sedan år 2000 då de anser att nedmonteringen började. Siffrorna är de samma för Hällestad. År 2000 fanns det ett befäl plus fyra deltidsbrandmän och en bil med 3 000 liter vatten. Sedan minskades antalet brandmän och kapacitet fram till 2104.
– Men fram till dess fanns det en förstastyrka som kunde göra en riktig insats vid en brand eller olycka, säger Ingvar Pettersson, tidigare deltidsbrandman i 20 år.
2014 ersattes räddningsstyrkorna med två FIP i Rejmyre och Hällestad. FIP står för Första insatsperson och de ska vi larm rycka ut med en mindre bil för att ge en första rapport till ankommande styrkor. De kan sedan ge första vård eller bromsa eller stoppa ett mindre brandförlopp. I bilen finns 180 liter vatten, en högtrycksspruta, hjärtstartare, sjukvårdsväska med mera.
Det här dömer de tre ut helt och menar att FIP försätts i en omöjlig situation där de inte kan göra något riktigt räddningsarbete.
– Systemet kommer att dö ut, folk kommer inte att orka med en sådan tjänst, säger Ingvar Pettersson.
– 85 procent av kommunen täcks inte inom en rimlig tid, säger Bengt-Erik Jacobsson och visar på en karta hur liten del som nås inom tio minuter. På många platser tar det enligt kartan mellan 30 och 50 minuter innan en räddningsstyrka är på plats.
Enligt kommunens eget handlingsprogram för räddningstjänsten 2015–2018 ska det finnas räddningsstyrka och räddningsenheter i tätorten, i västra kommunelden samt den nordöstra (Hällestad och Rejmyre). Planens mål är att 70 procent av befolkningen ska nås inom 10 minuter, 90 procent inom 20 minuter och 100 procent inom 30 minuter.
Angelica Forsström gör en jämförelse hur det är i verkligheten.
– Med en räddningsstyrka i Rejmyre nås Hävla på tio minuter. Från Finspång tar det 30 till 40 minuter. Det är 20 viktiga minuter som förloras där.
Hur vill ni att det ska se ut?
– Det ska vara en fullvärdig styrka 1+4 (ett befäl plus fyra deltidsbrandmän) och brandbil med 3 000 liter vatten i tanken. Om man samtidigt kan ha en FIP-bil (befäl) som är snabbt på plats så är ju det perfekt och de resterande fyra brandmännen kommer inom några minuter med fullt adekvat utrustning. Detta är alltså ett minimum om man skall klara en insats med rökdykare och säkra upp vid trafikolyckor med mera, säger Ingvar Pettersson och får stöd av de övriga två.
De ser gärna att det också blir en styrka i Igelfors för att täcka området upp mot Regna.
Med riktiga landsbygdsstyrkor slipper också Finspång åka i onödan på falsklarm, soteld med mera. Ingvar Pettersson menar också att deltidsbrandmän är mycket kostnadseffektiva, kostnaden är cirka 1/6 av en heltidstjänst.
– Lokala deltidsbrandmän har också stor lokalkännedom och hittar snabbt till brand- eller olycksplatsen utan GPS, säger han.
Vad den gjorda nedskärningen gett i besparingar har de tre inte fått se några siffror på. Det viktiga nu är att få till ett samtal med ansvariga politiker i Finspångs kommun, anser de.