Kalevala på Finspångs bibliotek
Nu finns chansen att stifta bekantskap med det finska nationaleposet Kalevala.En utställning om eposet och dess upptecknare Elias Lönnrot öppnade i går på biblioteket.
Sirkkia Soininen och Veikko Alaverronen iklädda dräkter från mellersta Finland. Bilden heter Väinämöinens hädanfärd, av Akseli Gallen-Kallela, en av de främsta Kalevala-illustratörerna. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Elias Lönnrot (1802 - 1884) var folkdikts- och språkforskare i Finland. Han samlade och nedtecknade medeltida folkdikter i samlingen Kalevala som kom ut 1835. 1849 kom en utökad version, som omfattar cirka 23 000 verser uppdelade på 50 sånger. Kalevala är den finska litteraturens mest översatta bok.
Sampo
Dikterna och sångerna kommer från medeltiden men bygger på ännu äldre myter och berättelser.
Kalevala är en hjälte- och skapelsesaga som skildrar maktkamp och kärlek, död och uppståndelse.
Hjälten heter Väinämöinen och Kalevala betyder det ljusa landet. En annan viktig gestalt är Ilmarinen, som smider lyckoredskapet sampo. Sampo är ett begrepp som tolkats på olika sätt sedan verkets publicerades. Antalet lösningar på sampos gåta är oändliga.
Sampo har också gett namn åt ett antal produkter i Finland.
Det är Elias Lönnrot som har skapat helheten i eposet och han har själv diktat till för att fylla ut luckor.
Kalevala har inspirerat många författare och konstnärer, bl a Akseli Gallen-Kallela vars bilder finns med i reproduktion på utställningen.
Karelen
Utställningen berättar om hur Kalevala kom till och hur den påverkat finskt kultur och samhälle.
Kalevalasällskapet, Finska litteratursällskapets folkminnesarkiv och Akseli Gallen-Kallela Museet har sammanställt utställningen.
När utställningen öppnade i går var utställningslokalen fylld med besökare. Flera medlemmar ur Finska föreningens styrelse fanns på plats, bl a ordförande Åke Dahlqvist.
- Lönnrot samlade in mycket av materialet i norra Karelen, berättar han.
Sirkkia Soininen och Veikko Alaverronen, aktiva i Finska föreningen, hoppas att utställningen ska väcka intresse för finsk kutur och historia.
I två veckor varar utställningen.