– Vi har redan haft en 100-årsstädning av hembygdsgården och håller fortfarande på att måla gården utanpå med Falu rödfärg, berättar Åsa Johansson från styrelsen, som vid Folkbladets besök höll på att måla baksidan av gården tillsammans med styrelsekollegan Sofia Ohlsson och medlemmen Kaj Persson.
Vad väntar närmast på programmet?
– Vi kommer att öppna hembygdsgården den 18 juli för dagliga visningar med guidning och det håller vi på med ända fram till 6 augusti, då vi bokat in en stor jubileumsfest här på hembygdsgården, då det kommer att bli extra festligt.
– Bland annat har vi bjudit in landshövding Elisabeth Nilsson, kommunalrådet Anders Härnbro och Berit Martinsson, kommunfullmäktiges ordförande, till den festen. Och musiken kommer Mässingssextetten att bjuda på.
Händer det något mer i sommar innan jubileumsfesten?
– Under lördagarna fram till 6 augusti kommer vi att anordna olika teman här på hembygdsgården. Bland annat kommer vi att en lördag visa bröllopskläder från förr med levande modeller.
– Ett annat lördagstema kommer att vara en berättarkväll, där vi kommer att berätta minnen från föreningens 100-årshistoria. Vi kommer att bjuda in människor, som får komma och berätta om sina minnen och vad de varit med om inom föreningen.
Kommer ni att visa något speciellt i hembygdsgården med tanke på jubileet?
– Ja, vi har ju ett speciellt Pehr Hörberg-rum i hembygdsgården och eftersom det är exakt 200 år sedan denne konstnär och målare dog här i Risinge socken, kommer vi att visa hans målarprylar och lite extra mycket saker under den här jubileumssommaren, säger Sofia Ohlsson.
– Dessutom kommer vi att anordna en fotoutställning från åren som gått och vi har även bett alla som har gamla foton från hembygdsgården eller från aktiviteter som hembygdsföreningen haft genom åren, att låta oss visa dem under det här jubileumsåret.
– Och så har vi ju vår fina handelsbod inne i huset, som hela tiden fylls på med nya saker.
Vad kan du berätta om själva hembygdsgården?
– Det var så att hembygdsföreningen först hade en föreningslokal inne i gamla Sankta Maria kyrka. När de sedan ville ha en egen lokal, försökte de hitta en gammal storgård att flytta hit.
– När det misslyckades, beslutade man istället att bygga en ny hembygdsgård som hembygdsmuseum, här på kullen och det stod klart 1930. Gården liknar en gammal storgård, men har jäst ut lite på sidorna, för att kunna rymma våra samlingar och att vi kan visa dem på ett bra sätt.
Ett berömt föremål som finns i samlingarna är sköna Auroras badkar, i Kolmårdsmarmor. En pjäs som väger 1 700 kilo och som brukar imponera på alla besökare.