Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Joel tog dykcertifikat – trots funktionsvariation

Där andra ser svårigheter ser dykinstruktör Göran Nykvist möjligheter. Med hans hjälp lyckades Joel Wahlström ta dykcertifikat trots sin funktionsvariation. "Man måste vända på tankesättet", säger Göran Nykvist.

Joel Wahlström under ytan med instruktören Göran Nyqvist. Testen utfördes med bara tecken- och visuell kontakt.

Joel Wahlström under ytan med instruktören Göran Nyqvist. Testen utfördes med bara tecken- och visuell kontakt.

Foto: Ralf Alvarsson

Finspång2023-07-12 18:00
undefined
Joel Wahlström och dykinstruktör Göran Nyqvist har hittat en bra kommunikation för att ge och ta instruktioner, både över och under vattenytan.

När Joel Wahlström, 34, berättade om sin önskan att ta dykcertifikat visste man inte säkert att det skulle gå att genomföra. 

Han bor på ett LSS-boende och har en funktionsvariation, en så kallad medfödd NPF. Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Joels diagnos går mot autism, det gör det svårt för honom att hantera instruktioner i flera led.

Dessutom har Joel gomspalt, vilket gör det svårt att tryckutjämna på större djup.

Men Joel älskar vatten. På Youtube blev han inspirerad att kunna lära sig dyka med dykmask och lufttub.

– Friheten att välja aktivitet för boende inom LSS har krympt väldigt mycket under senaste tio åren i Finspång. Personerna i grupperna är ju fortfarande individer med olika behov av stöd och intressen. Därför letar man som anhörig alltid efter möjligheter för sina vuxna. När det här dök upp så ville jag verkligen att Joel och fler ska få chansen, säger mamma Aagot Wahlström.

Aagot fick kontakt med Göran Nyqvist från Linköping som bland annat håller dykkurser för personer med funktionsvariation.

undefined
Ralf Alvarsson, till vänster, går igenom rutinerna inför dyket med Joel Wahlström tillsammans med dykinstruktör Göran Nyqvist, utanför bild.

Göran har varit medveten om de utmaningar Joel haft för att nå drömmen om ett dykcertifikat.

– Jag fick förklarat för mig att "de här problemen finns", när Aagot ringde mig. Jag berättade att "de här möjligheterna finns". Jag såg att vi måste vända på tankesättet. Vi har använt Joels styrkor och förmågor så att han ges möjlighet att dyka på samma villkor som alla vi andra, säger han.

– Man får inte ladda på för mycket grejer på en gång, utan ta det steg för steg. Ungefär som en vanlig grundkurs men allting tar lite längre tid. I Joel finns en jättestor vilja, det är hans stora motor och tillgång, säger Göran.

undefined
Joel Wahlström under ytan med instruktören Göran Nyqvist. Testen utfördes med bara tecken- och visuell kontakt.

Under våren har utbildningen pågått. Det teoretiska provet genomfördes muntligt, och på 50 frågor krävs minst 80 procent rätt för att bli godkänd. Joel klarade det med endast tre fel.

Det sista praktiska provet genomfördes nyligen i Medley Arena med olika säkerhetsmoment. Sedan var dykcertifikatet klart för Joel. 

undefined
Joel Wahlström får bekräftelse och diplom av dykinstruktör Göran Nyqvist. Det formella och fysiska dykcertifikatet kommer senare på posten.

Ett internationellt poolcertifikat, där Joel får dyka, men med vissa restriktioner.

Själv var Joel helt utmattad efter att klarat certifikatet.

– Helst vill jag nog hem och sova ett tag nu, sa Joel nöjt i simhallen.

Göran Nyqvist är en av totalt tio instruktörer i Sverige som sysslar med att ge människor med funktionsvariationer eller funktionsnedsättning möjlighet att prova på och dykning och ta certifikat.

–De flesta dykorganisationer har tagit in det här i sina utbildningssystem idag. Vi har hållit på sedan 2012 men det har inte blivit så stort gensvar.

– Vi har utbildat 25 stycken genom åren. Vi har också haft prova-på-aktiviteter med rullstolsburna. Som rullstolsburen finns det stora möjligheter till både rörelseträning och nya upplevelser under vattnet, berättar Göran Nyqvist.

Han driver företaget Dyk och äventyr och utbildar även instruktörer i Sverige.

– I Italien är det här jättestort. Där blomstrar det på ett helt annat sätt än här, det är jättemärkligt. Det här en smal verksamhet i en redan smal nisch. Men absolut att det går att växa, säger dykinstruktören.

Joel Wahlström kommer gå vidare med sitt stora dykintresse.

– Vi pratar redan idag om att kunna dyka utomhus till hösten, berättar Göran Nyqvist.

Dyk för olika förmågor

DDI, Disabled divers international är en ideell organisation som ger möjlighet att få ett dykcertifikat med begränsningar efter den egna förmågan. Kraven kvarstår på de olika övningarna. Men det finns olika nivåer att jobba med och tillåts certifiera efter elevens egna förmåga.

Exempelvis PADI (Professional Association of Diving Instructors) har också möjlighet att ta dykcertifikat med olika funktionsvariationer, men där är certifikatet inte anpassat efter förmåga/nivå utan samma för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!