Kanot-VM i Samarkand i Uzbekistan blev en stor succé för Hällestadkillen Joakim Lindberg, tävlandes för Finspångs Kanotklubb.
Första medaljen, silver i K2 1 000 meter togs ihop med Martin Nathell.
– Väldigt roligt, det var första gången vi tog en internationell medalj tillsammans. På tusen meter gäller det att få ut allt man har, säger Joakim Lindberg.
Nästkommande dag fick 31-åringen återigen stå på prispallen. Denna gång som bronsmedaljör på K1 5 000 meter. 2022 tog han VM-guld på distansen.
– Jättekul att få visa att det inte var någon engångsgrej när jag vann 2022. Det är små marginaler. Förra året kom jag femma på distansen.
Två medaljer på två dagar var ett faktum. Nu har han totalt tre VM-medaljer av varje valör i prisskåpet.
En vecka tillbringade han i Uzbekistan i samband med tävlingarna.
– Jag hade aldrig varit där tidigare. Det är häftigt att de lägger VM på ett sånt ställe. Det var annorlunda, men jätteproffsigt arrangemang, säger Joakim.
Han besökte staden Samarkand.
– Byggnaderna såg helt annorlunda ut jämfört med hos oss. Det är en stad med mycket historia.
Efter en lång flygresa hem, med mellanlandning i Istanbul, börjar uppladdningen inför nästa stora mål om cirka tre veckor: maraton-VM i kanot i Kroatien.
– Jag gillar längre sträckor, det är mer taktiskt. Jag kör både K1 och K2 30 kilometer och vid dessa tävlingar är det åtta lyft, där man springer 200 meter med kanoten. Det blir en rejäl pulshöjning. Det blir första gången jag tävlar i maraton-VM tillsammans med Martin Nathell.
Det har varit ett mycket framgångsrikt år för Joakim, som även innefattat fyra pallplatser i världscupen och silver på K2 1 000meter och brons på K2 500 meter i kanot-SM, tillsammans med tvillingbrorsan Dennis.
Maraton-VM blir årets sista stora tävling för Joakim.
– Det vore kul att vara med i täten, jag har aldrig fått till det på maraton-VM tidigare.
31-åringen har tävlat i internationella sammanhang sedan 2013.
– Jag har paddlat i 21 år och är den i klubben som hållit på längst i elitsammanhang. Jag tränar 25-30 timmar i veckan, men man blir inte rik på att paddla kanot. Jag har lite sidoinkomster genom att coacha motionärer och ungdomar och privata sponsorer. Mycket handlar om att hålla nere utgifterna så mycket som möjligt, säger Joakim Lindberg.
Melina Andersson, Bråvikens KK, nådde också fina framgångar vid VM i Uzbekistan. Hon tog brons på K1 1 000 meter.