Enligt anmälaren skulle 18-åringen hämta sin bror på Östermalmsområdet. En stund tidigare den aktuella kvällen hade brodern blivit stoppad av polis tillsammans med en annan man när de var ute och promenerade.
Efter att 18-åringen hämtat sin bror med bil blir de stoppade av en polispatrull. Brodern springer från platsen och 18-åringen blir kroppsvisiterad.
Därefter tas han med till Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Enligt anmälan tas blodprov och sedan får han åka till polisstationen och lämna urinprov samt ”visa stjärten för polisen”.
”Vid 4-tiden kommer 18-åringen hem gråtandes, då de kastat ut honom från polisstationen, nästan fyra mil hemifrån utan möjlighet att ta sig hem. Han har haft körkort i cirka fem månader och har blivit stoppad sex gånger, två gånger på uppfarten till vår bostad”, står det i anmälan.
Anhöriga påpekar att 18-åringen inte har egen bil utan använder föräldrarnas fordon. Anmälaren menar att polisen rört sig vid bostaden och på olika sätt försökt komma i kontakt med den äldre brodern.
”Jag har känt mig väldigt utskämd och kränkt eftersom jag inte har gjort något. Vid kontakt med polisen har de sagt att 18-åringen får räkna med detta på grund av att han umgås med sin bror”, skriver anmälaren.
I JO-anmälan framhålls att 18-åringen aldrig använt droger eller förekommit i några kriminella gäng eller i andra olagliga sammanhang.
”Han mår väldigt dåligt efter att polisen vid flera tillfällen bemött och jagat honom utan anledning. Polisen har vid flera tillfällen trakasserat oss. Ska en hel familj behöva utsättas för kränkningar, behöva skämmas inför grannar som undrar varför det spanas utanför vårt hus på en person som inte bott där på flera år.
Nu har JO, justititeombudsmannen, beslutat att inleda en utredning.
Polismyndigheten ska yttra sig om vilka omständigheter som låg till grund för åtgärden att kroppsbesiktiga 18-åringen och dokumentationen av dessa.
Dessutom ska det redovisas om det i samband med kroppsbesiktningen förekom någon undersökning av den aktuella personens kropp utöver de redovisade provtagningarna. Det ska i såna fall framgå vilken undersökning det rör sig om, skälen för undersökningen och hur den har dokumenterats.
JO konstaterar att yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning.
Svar ska ha lämnats in senast den 20 juni.