Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jätteovanligt att älgar sparkar folk"

"Det är jätteovanligt att älgar går till attack och sparkar människor".

Ovanlig attack. I fredags sparkade en älgtjur (inte djuret på bilden) en kvinna i huvudet. Både länsstyrelsens vilthandläggare Mia Kjällander och polisens länsansvarige för viltolyckor Per-Anders Eriksson konstaterar att dessa attacker är ytterst ovanliga.

Ovanlig attack. I fredags sparkade en älgtjur (inte djuret på bilden) en kvinna i huvudet. Både länsstyrelsens vilthandläggare Mia Kjällander och polisens länsansvarige för viltolyckor Per-Anders Eriksson konstaterar att dessa attacker är ytterst ovanliga.

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2015-05-13 07:00

Det konstaterar både Mia Kjällander, vilthandläggare vid länsstyrelsen och Per-Anders Eriksson, länsansvarig för viltolyckor vid polisen i Östergötland.

Folkbladet berättade i gårdagens tidning att en kvinna blev jagad och sparkad i huvudet av en älg i fredags. Älgen hade attackerat flera personer vid Viggestorpsområdet i Finspång innan den avlivades.

– Älgattacker förekommer, men det är väldigt ovanligt. Vi hade ett fall i Linköping för ett antal år sedan och utanför länet i Västervik var det en kvinna som blev ihjälsparkad av en älg (september 2008), säger Mia Kjällander.

Hon påpekar att älgar ibland kan bete sig förvirrat vid äppeltider under hösten eller när älgkor skyddar sina kalvar.

– Men i det här fallet var det en älg som inte visade normal rädsla för människor. Svårt att säga vad det beror på. Djuret kan ha varit stressat eller haft någon tumör, säger Mia Kjällander.

Per-Anders Eriksson konstaterar att polisen får in några enstaka fall där älgar attackerar människor. Vid en del av dessa händelser kan det vara hundar som triggar igång älgen.

– Men det är jätteovanligt att älgar går till angrepp. Det är helt klart ett felbeteende och då är det rimligt att djuret avlivas, säger han.

I det här fallet hjälpte det inte att driva bort älgen från samhället.

– Det diskuteras om en speciell ammunition som används vid paintball, som träffar men inte skadar, kan användas för att skrämma bort älgar från samhällen, säger Per-Anders Eriksson.

Just nu är risken extra stor att köra på vilt utmed vägarna. Älg och rådjur stöter så här års bort fjolårskalvarna och unga förvirrade djur får olycksstatistiken att skjuta i höjden.

– I dessa tider är kon ofta aggressiv när den ska stöta iväg fjolårskalven, så att den får klara sig själv, säger Per-Anders Eriksson.

Det kallas kalvavstötning, en ofta våldsam och hjärtskärande process där mödrarna fysiskt stångar och skrämmer bort sina egna fjolårskalvar. De unga djuren lämnas åt sitt öde och måste nu klara sig själva.

– De rör sig över mycket större områden än de brukar och det kan gå ganska fort. Därför är det större risk att man stöter på dem när man passerar en väg, kommenterar Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen, som arbetar med att minska antalet vilolyckor.

Under april och maj ökar antalet älg- och rådjursolyckor med ungefär 50 procent. Varje år skadas 60–80 personer svårt i viltolyckor och mellan fem och tio mister livet. Dödsfallen har dock minskat de senaste åren.

För att undvika en olycka är det viktigt att vara uppmärksam på rörelser vid sidan av vägen, särskilt vid åkrar, sjöar och där viltstängsel upphör eller börjar. Mest rörelse är det i gryning och skymning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om