Kommunen, polis och bostadsbolag har påbörjat arbetet med metoden "Effektiv samordning för trygghet". Den går ut på att förebygga brott genom att ta fram lägesbilder i Finspång och upptäcka trender, så att åtgärder kan sättas in innan problem uppstår.
– Det kan vara klotter, hot och våld, skadegörelse, misstänkt anlagda bränder, drogförsäljning, kriminalitet som påverkar boendemiljö, även positiva saker som ökad trygghet, säger Helena Wetterhall, utvecklingsstrateg och BRÅ-samordnare i kommunen.
Vi har pratat med flera Finspångsbor som upplever att det känns otryggt att promenera vid vissa platser i samhället under kvällstid. Området under bron till Nyhemsområdet och vägen bredvid Skuten nämns, som exempel på otrygga platser när det är mörkt.
Vad kan kommunen göra för att förbättra tryggheten vid dessa områden?
– Vi har förstärkt belysningen vid tunneln mot Nyhem för ökad trygghet och satt upp belysning längs med gång- och cykelvägen utmed Lillsjöbäckens parkering. Buskar kan tas bort för att skapa en bättre trygghetskänsla. Vi tar gärna emot anmälan om fel och brister på kommunens allmänna anläggningar så att vi kan kontrollera platserna och göra åtgärder.
Kommunen använder medborgardialoger för att få reda på hur det upplevs att bo i Finspång.
– Vi sammanställer just nu resultatet av medborgardialogen, där vi fått in många åsikter. Vi vill komplettera vår lägesbild med kommuninvånarnas synpunkter när det gäller trygghet och otrygghet. 340 personer har varit delaktiga och lämnat in åsikter, säger Helena Wetterhall.
2017 anmäldes 2 262 brott, sedan har brottsligheten minskat något under de senaste åren. Förra året polisanmäldes 2 022 brott i kommunen.
– I juni förra året gjordes stora insatser av kommun och polis vid skolavslutningar och studenten, vilket gav resultat. Trenden med ökat antal anmälda brott i juni bröts, istället minskade antalet vålds- och tillgreppsbrott under den månaden.
Narkotikabrotten ökade lite under fjolåret, men har legat på en jämn nivå de senaste fyra åren.
– Vid narkotikaspårning i avloppsvattnet ser vi att cannabisanvändandet minskat betydligt, medan amfetamin- och kokainanvändandet ligger på ungefär samma nivå, säger Helena Wetterhall.
Hon berättar att det görs mycket drogförebyggande arbete.
– Skolor utbildar personal i att känna igen tecken på droganvändande. I förebyggande syfte har vi haft hundsök på skolor, men inga spår av droger hittades vid dessa tillfällen.
Kommunen och polisen har länge arbetat med SMADIT - trafiksäkerhetsarbete gällande rattonykterhet och samverkat med gymmen kring dopningsarbete.
– Det görs regelbundna gymbesök för att kontrollera att det inte förekommer dopningspreparat på anläggningarna.
Hur jobbar ni mer för att öka tryggheten?
– Genom att öka synligheten av kommunens väktare, som under vintern haft utökad närvaro och polisen arbetar med att vara synlig under dagar, kvällar och helger.
Hon påpekar att klotter kan leda till att fler brott begås.
– Det är viktigt att snabbt sanera klotter, som kan generera mer brottslighet, som skadegörelse. En snygg och fräsch miljö bidrar till trygghetsskapande.
Finns det några problemområden i Finspång?
– Kommunen har inget "särskilt utsatt område", enligt polismyndighetens definition. Begreppet används för att beskriva stadsdelar med kriminell påverkan på lokalsamhället, säger Helena Wetterhall.