Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jante och attityder på minnesdagen

Vi behöver jobba med våra attityder mot varandra. Det menade Daniel Holgersson när han pratade om mångfald, integration och jantelagen under sin föreläsning på Förintelsens minnesdag.

Mångfald. Föreläsaren Daniel Holgersson ser bara fördelar med mångfald. Han liknar ett samhälle utan mångfald med en symfoniorkester där alla spelar fiol.

Mångfald. Föreläsaren Daniel Holgersson ser bara fördelar med mångfald. Han liknar ett samhälle utan mångfald med en symfoniorkester där alla spelar fiol.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2015-01-28 10:12

Tre föreläsningar gjorde Daniel Holgersson och de som uppmärksammade Förintelsens minnesdag i går. Två gånger på dagen för Finspångs skolelever och en gång på kvällen för allmänheten.

Daniel Holgersson växte upp i Argentina och flyttade till Sverige som 18-åring. I sin föreläsning "En svartskalle i lyxförpackning" berättar han om sina upplevelser av att komma till Sverige och hur svensken är.

Han berättade om när han precis hade flyttat till Sverige och gick för att knacka på hos sina nya grannar. Han ville presentera sig själv och lära känna dem, ett beteende som grannarna fann märkligt. Han berättade också om den gången när han tog två chokladbollar från fikabordet och blev tillsagd, ”aja baja, bullarna först” fick han höra.

– Men detta är petitesser. Det finns två krafter hos svensken som är väldigt starka. Den ena är jantelagen och den andra är att svensken vet bäst. Fast att svensken är bäst är något som man inte får säga högt, på grund av jantelagen, säger han.

Daniel Holgersson berättar att det tar i snitt åtta år för en utlandsfödd att få jobb i Sverige, men bara tre i Tyskland eller England.

– Vi öppnar landet, men vi öppnar kanske inte våra hjärtan. Vi behöver jobba med våra attityder mot varandra, och våga öppna för varandra.

Enligt Holgersson styrs våra attityder av de föreställningar vi har och dessa föreställningar avgör vad vi kommer att göra eller inte kommer att göra. Det börjar med en idé, som förstärks och blir till en föreställning. Den blir till en övertygelse som i sin tur leder till ett visst handlande.

– När det tyska folket röstade handlade inte valkampanjen om att döda miljoner judar. Utan den handlade om att man ville göra landet bättre. Sedan började man bygga bit för bit och sedan stod hela folket bakom det.

Daniel Holgersson menar att vi kan jobba med de föreställningar som finns och på så sätt påverka handlandet. Han tog Roger Bannister som exempel, den förste att springa en engelsk mil (1,6 kilometer) under fyra minuter. Det var 1954 och efter honom lyckades 34 till att göra det, samma år.

– Det är så vi fungerar. Börjar du göra något så kommer fler också att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om