Jaktstig trots brand
Nyligen brann klubbstugan ner i en anlagd brand. Men det hindrade inte Finspångsavdelningen av Jägarnas Riksförbund att arrangera den årliga jakstigen på Stentorpsbanan i går.
- Litet extrajobb har det ju blivit att pussla ihop det, säger tävlingsledare Kalle Lilja.
Han hoppas på 250 - 300 deltagare. När cirka 1,5 timmar är kvar av starttiden har cirka 200 skyttar gett sig ut på stigen. Slutnoteringen blev 257 stycken.
- Skyttarna kommer från hela Östergötland, men också från Närke och Sörmland. En och annan från Småland, säger Kalle Lilja.
Stentorpsbanan består av åtta olika stationer, med fasta eller rörliga mål omväxlande. Vid första stationen är det också ett skiljemål, så där skjuter skyttarna två gånger.
- Där räknar vi antalet hagel, berättar funktionär Peter Markström, som sitter vid målet och tar emot poängkorten från skyttarna.
Plåthare
Han räknar samman poängen och för också in resultatet för avståndsbedömningen, som är det andra skiljemålet i tävlingen. En bit in i skogen har en plåthare placerats. Uppgiften är att bedöma avståndet från vägkanten där målet är, till haren i skogen.
Maxpoäng på jaktstigen är 160 poäng, det klarade fyra skyttar.
Det är mellan 50 och 60 medlemmar i Jägarnas Riksförbund som ställer upp som funktionärer under jaktstigen.
- Det går åt en hel del folk, säger Kalle Lilja. Vid varje station sitter flera stycken, och det behövs folk i servering och sekretariat.
Som en sport
Det är också avdelningens folk som sköter parkeringen, för resultatlistor, sätter upp skyltar och mål - och tar ner dem igen.
Att skjuta jaktstig är ett sätt för jägare att öva sig, när det inte är jaktsäsong. Det finns också de som satsar enbart på jaktstig, som en sport. Jägarna är troligen flest.
Den som ville kunde förutom jaktstig också skjuta harbana.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!