Under en och samma dag besökte två bilar cirka 15 hembygdsgårdar runt om i länet och hämtade in en mängd gamla föremål. I Finspång besöktes hembygdsgårdarna i Skedevi, Hällestad och Risinge.
Från den 21 april kommer de upphämtade sakerna att kunna ses på en utställning vid Östergötlands museum i Linköping, kallad Det blå skåpet. "En berättelse om föremålens magi och gamla tiders kunskap", som det står på museets hemsida.
– Utställningen kommer att pågå ända till den 25 mars nästa år. Det är ett samarbete med bland annat Östergötlands hembygdsförbund, berättar Tova Sylvan, föremålsintendent vid Östergötlands museum.
– Vi gjorde under 2017 en inventering på en mängd hembygdsgårdar med syfte att titta på vad man brukar kalla för folkkonst. Utställningen kommer att bestå av allt det inlånade och egna föremål från museet.
Folkkonst kommer att vara ett tema på Östergötlands museum under hela året.
I Skedevi hämtade man en ljuskrona gjord som luffarslöjd, alltså ett trådarbete, där man försökt efterlikna en stor ljuskrona. Den är guldfärgad, har åtta armar och ljus i två våningar.
Tova Sylvan tror att den är från 1800-talet. Av förklarliga skäl finns varken signatur eller årtal på den.
Det gör det däremot på den fästmansräfsa man också tog med sig. 1832 var årtalet på den. Fästmansräfsan tillverkades hemma på gården och gavs till den blivande fästmön.
Hällestads bidrag till utställningen blir en bemålad svepask från skiftet 1700/1800-talet. Den är gjord för att pryda ett allmogehem.
Vid Risinge hembygdsgård blev det lite jobbigt. Där skulle en jättelik lår, förmodligen en bröllopsgåva, fraktas från hembygdsgården ner genom snön och till den väntande bilen.
Lårens mest konstnärliga del är insidan av locket, vackert bemålad och årtalet 1741 ditskrivet. Där finns också ett par signaturer, OJS och COD. Namnen bakom signaturerna har inte kunnat klarläggas.
Kistan såldes på auktion 1931 efter Sven August Blomberg i Ingelstad och skänktes senare av köparen, Anders Andersson, till Risinge hembygdsförening.
Lättare var det då att få med en träburk med lock med signaturen EW, men utan årtal.
– Den här typen av burkar tillverkades både under 1700- och 1800-talet, säger Tova Sylvan.
Hon är tacksam mot alla hembygdsföreningar som ställt upp och lånat ut alla saker.
– Det finns mycket spännande att titta på ute på hembygdsföreningarna, säger hon.