Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jägaren: Svårt att bekämpa skabbrävar

Det är fortfarande problem med skabbrävar i kommunen. ”Djuren är väldigt svåra att få tag på”, säger eftersöksjägaren Urban Hertin.

Det är fortfarande problem med skabbrävar i kommunen.

Det är fortfarande problem med skabbrävar i kommunen.

Foto: Kurt Engström

FINSPÅNG2018-06-29 22:00

I vintras berättade vi att flera skabbrävar hade varit synliga vid olika platser i kommunen.

I Lotorp fångades och sköts ett par rävar och vid industriområdet på Skäggebyvägen avlivades en räv.

Men problemen har inte försvunnit. En förmodad skabbräv har nyligen tagit en tupp i Sonstorp (se separat artikel). Dessutom uppges en skabbräv röra sig frekvent vid Vistingeområdet utanför Finspång.

– Det dyker upp skabbrävar här och där. Vi sätter ut grävlingsfällor, men rävar är försiktiga och svårfångade. Vi åker ut till platserna, men ofta har djuren försvunnit. Skabbrävar förflyttar sig anmärkningsvärt snabbt, trots att de är sjuka, säger Urban Hertin.

Han påpekar att skabbrävarna ofta söker sig till människor och bostäder.

– Det gäller att försöka få tag på rävarna, så att djuren kan avlivas, för de plågas väldigt mycket.

Det finns även risk att andra djur blir smittade.

– Hundar riskerar att få skabb. Det kan räcka med att gå i samma buskage som rävarna. Katter biter inte smittan på, men lodjur kan få rävskabb. Det är underligt att det biter på lon, som är kattdjur, säger Urban Hertin.

På Högbyområdet i Finspång har det tidigare varit problem.

– Men nu har vi bekymmer med grävlingar som springer på tomterna och gräver upp i markerna. Dessutom har vi problem med vildsvin vid Ölstadsjön. I området rör det sig två vildsvinsfamiljer plus två ensamma, vuxna djur. Vi har i alla fall lyckats avliva ett djur där. Det är så fruktansvärt mycket mygg vid sjön, så man skulle behöva helskyddsdräkt för att inte bli uppäten.

Enligt Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik, orsakas rävskabb av ett kvalster som lever i rävens hud och leder till en mycket kraftig klåda. Det förstör också huden, så att håret faller av. Räven kan alltså bli helt hårlös och fryser ofta ihjäl.

Djuren kan också ha skabb på delar av kroppen och svansen. I dessa fall kan exempelvis bara stickelhåren falla av och bottenullen fortfarande sitta kvar. Det är ofta på svansen och bakre delen av kroppen som det först går att se effekterna av rävskabben.

Men snart blir även de angripna delarna helt hårlösa och infektionen sprider sig till resten av pälsen.

Räven kommer därför troligen att dö inom några veckor.

– Om någon ser en skabbräv vill vi att de tar kontakt med oss kommunjägare, säger Urban Hertin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om