Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jagade trollsländor i Lillsjön

Expert från Länsstyrelsen försökte hjälpae till att hitta trollsländor.

Här är Tommy Karlsson ute med stora håven, för att försöka fånga en trollslända vid Lillsjön.

Här är Tommy Karlsson ute med stora håven, för att försöka fånga en trollslända vid Lillsjön.

Foto: Sören Boström

Finspång2020-09-10 12:00

– Trollsländor är riktiga rovdjur, båder som vuxna och som larver!

– Och dagsländor lever oftast mer än en dag.

Det här berättade Tommy Karlsson, biolog hos Länsstyrelsen i Östergötland, som fick många frågor, när han nyligen besökte Lillsjön i Finspång vid en utflykt med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

– Trollsländor lever mest av levande byten, som flugor, knott, mygg, fjärilar och mindre trollsländor.

– Trollsländelarverna nere i vattnet, lever av mygglarver, småfisk, grodyngel och andra trollsländelarver.

–  Och när det gäller dagsländor lever de visserligen ett kort liv, men ofta handlar det, trots namnet, om mer än en enda dag.

Tommy Karlsson hade med sig två fångsthåvar, en stor för att fånga färdiga trollsländor och en liten för att första fånga trollsländelarver nere i Lillsjöns vatten.

Någon trollslända hamnade inte i håven den här gången, men deltagarna fick i alla fall se en slända, en mosaikslända, ta sig en flygtur:

– Det är inte alltid så lätt att fånga in sländor, varav de större är rena luftakrobater, sa Tommy Karlsson. Men vi fick i allafall se prov på sländans fina flygförmåga. 

– Och så fick vi upp en trollsländelarv ur Lillsjöns vatten, så vi fick se en sådan också på nära håll.

Varför är du så intresserad av trollsländor?

– Redan som ung blev jag fascinerad av trollsländor och andra vattenkryp. Och via Etnologiska föreningen i Östergötland valde vi som ett projekt att studera trollsländor.

– Projektet varade mellan år 2008 och 2012 och resulterade i en bok, som blev färdig och utgiven år 2015 och handlar om Östergötlands trollsländor.

– Sedan, berättade Tommy Karlsson, blev jag anställd av Länsstyrelsen, och fick då möjlighet att jobba mer med de trollsländearter som är speciellt skyddade av EU.

– I Sverige har vi fem arter som vi följer över hela landet och ser hur de utvecklas och sen rapporter vi detta till EU.

Tilläggas kan att det finns cirka 5 680 arter av trollsländor, varav cirka 65 i Sverige.

Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen var nöjd med besöket:

– Ofta handlar våra utflykter om fåglar och blommor, men vi vill också bredda utbudet för våra medlemmar och en sån här kväll med  trollsländor var en sådan träff.

Någon av deltagarna tyckte att Lillsjön såg så sorglig ut:

– Finspångs kommun har rensat lite grann, men det känns som att Lillsjön växer igen alltmer och det är bara att hoppas att kommunen rensar mer, så att vattenspegeln blir större.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!