Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Jag ville" ville inte

- Min häst Jag ville ville helt enkelt inte i dag. Han kändes inte fräsch, haltade nästan, säger Finspångsryttarinnan Johanna Bergstrand.
Hon har just tävlat med sin valack Jag ville i en av de lätta dressyrklassera på Torstorps gård, där Ryttarkamraterna i Finspång, RKF, i helgen anordnade dressyrtävlingar på alla nivåer.

Hästen "Jag ville" ville inte denna dag. "Han kändes inte fräsch, helt enkelt", säger ryttarinnan Johanna Bergstrand.  Foto: Malin Perk

Hästen "Jag ville" ville inte denna dag. "Han kändes inte fräsch, helt enkelt", säger ryttarinnan Johanna Bergstrand. Foto: Malin Perk

Foto:

FINSPÅNG2007-06-18 06:00
Johanna Bergstrand hade trott att det skulle gå bättre.
- Han har varit jättefin och duktig på sistone. Men idag var han ojämn i kroppen.
När det gäller dressyr kan man aldrig veta för det är, enligt Johanna, inte bara upp till en själv.
- Dressyr är ett samspel med hästen i varje litet moment. Det gäller att få hästen att tycka att det är kul och få den att göra det den kan. Det är en helt annan gren än hoppning, där mycket är upp till hästen.

Träningsvärk
Vad Jag villes ojämnhet beror på vet hon inte men gissar att han kan ha träningsvärk eller vara övertränad.
- Vi var ute och galopperade i skogen igår.
29-åriga Johanna har haft Jag ville i tre år och sedan dess har det varit dressyr som gällt. Träning sex dagar i veckan.
- Ju äldre man blir desto fegare blir man, därför är dressyr bra, säger hon och skrattar.

Kändes bra
Bättre går det för ryttarinnan och klubbkamraten Cecilia Christensen, som under fredagen kammade hem guldet. När Folkbladet träffar henne och den sjuåriga hästen Tan Gent har hon just ridit klart den regionala tävlingen där 26 dressyrryttare deltar.
- Jag vet inte hur det gick men det kändes bra, säger hon.
Efter en stund får hon veta att hon ligger trea och det bara är ett fåtal tävlande kvar. Och Cecilia verkar nöjd.

Två barn och fem hästar
Cecilia Christensen som också är ridskolchef och helgens tävlingsledare är en duktig och erfaren ryttare. Men eftersom hon är mammaledig med Oscar, sex månader, och Jacob, 1,5 år är det extra imponerande att hon håller formen.
- Jag är väl i någorlunda form, säger Cecilia själv som för första gången tävlade med sitt svenska halvblod och för första gången sedan hon blev mamma.
Christensen berättar att hon förmodligen ska sälja Tan Gent.
- Det är lite mycket med två barn, fem hästar och en hårt arbetande lantbrukare till man, säger hon och skrattar.

150 ekipage
Det är fjärde året i rad som Ryttarkamraterna i Finspång ordnar dressyrtävlingar vid Torstorps gård.
Totalt 150 ekipage från Östergötland, Stockholm, Örebro och Gotland är med under tävlingens tre dagar. Av dessa är sju från Finspång.
- Den här tävlingen är förhållandevis enkel att förbereda. I alla fall om man jämför med den stora nationella hopptävlingen som vi arrangerade i sju år innan vi drog igång den här dressyrtävlingen, säger RKF:s ordförande Peter Mannewald.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om