– Det är ett vanligt och enkelt material som många har hemma, plus lite fantasti. Och det är lika med konst, säger Patricia Karlsson som tillsammans med sin dotter Kajsa besökte bibliotekets pysselkväll.
De var i biblioteket för att Kajsa skulle göra läxor, när de såg skylten om bokvikningen. De båda tyckte att det var roligt att vika böcker och skulle gärna göra det igen.
– Om jag hittar någon bok som jag vill använda, säger Kajsa.
Ungdomsbibliotikarien Maria Karlsson påpekar att böckerna inte förstörs när de används till bokvikning.
– Man gör bara om dem. Det går att vika tillbaks sidorna om man vill läsa boken, säger hon.
I samband med att biblioteket skulle flytta in i de nya lokalerna i Bildningen såldes en del av de gamla böckerna ut, men några av dem blev över.
– Eftersom vi hela tiden köper in nya böcker finns det en del gamla att ta av. Då kan vi använda dem istället för att kasta de som blev över efter utförsäljningen, säger Clara Nyström, barnbibliotikare.
Bokvikning, eller bookfolding som det heter, handlar om att vika böckernas sidor och göra figurer av dem.
– Det var bara något som jag råkade höra om och sedan sökte på nätet hur man gör. Det är egentligen inte så svårt, det svåra är att hitta en bra bok att använda sig av. Det ska helst vara en inbunden bok, gärna tjock och med tunna sidor, säger Maria Karlsson.
Maria Karlsson hade vikt några böcker och ställt ut i biblioteket som inredning. Många av besökarna hade visat intresse för böckerna och därför kom idén om att göra bokvikning till en aktivitet under barnboksveckan som arrangerades på Finspångs bibliotek under förra veckan.