Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

<i>Skärblacka runt</i> Mjölkdags i ostfabriken

SKÄRBLACKA
Vem har sagt att fetaost måste komma från Grekland eller Danmark? Det går ju precis lika bra med Vånga.
Där finns Nina och Hasse Mellfors, som tillverkar fårost i sitt eget mejeri.
Fyra ton räknar Nina med att producera i år.
I söndags invigdes klockstapeln utanför Munkebodagården.

Finspång2003-05-28 00:00
På Ekeberga, Vånga, bor familjen Mellfors. Mamma Nina, pappa Hasse samt sönerna Niklas och Cristoffer. Dessutom bor här 37 tackor, tre baggar och ungefär 70 lamm.
Fåren är grunden till den verksamhet, som Nina och såsmåningom även Hasse hoppas kunna leva av: osttillverkning. Båda två jobbar med detta, men Hasse brukar även ta andra jobb vid sidan av.

<b>35 lamm</b>
Den hektiska lammningsperioden har precis avslutats.
- Mellan 7 och 26 maj har tackorna lammat, berättar Hasse. På 18 dagar föddes 35 lamm.
Under lammningen har Hasse och Nina fullt upp med att skilja av och märka lammen, placera dem i boxar och efter två, tre dagar skilja tacka och lamm från varann.
Ur matsynpunkt klarar sig lammen utan mamma. De äter lammpellets och hö direkt. Men Nina anser att de blir friskare om de får tillbringa litet tid med tackan. Under avvänjningsperioden står tackorna och lammen inomhus i varsin del av lagården med dörr emellan. Efter en tid släpps de ut, i separata hagar.

<b>Mejeri</b>
Årets kull är den fjärde som Nina och Hasse fött upp. En del av årets lamm ska de behålla för att utöka besättningen, en del säljs.
-I början gjorde jag ost inne i köket, men den sålde vi inte. Numera har vi mejeri. Det krävs för att man ska få sälja osten.
Tre olika fårostprodukter tillverkas i Ninas mejeri, halvfast färskost täckt med grovmalen peppar, bredbar färskost och fetaost, marinerad i rapsolja med färska örter och olika kryddor.
-På längre sikt vill jag utöka sortimentet, i första hand med mögelostar och sedan med hårdost säger Nina, som är mejeristen i familjen.

<b>Ystning</b>
Hon berättar att skillnaden mellan hård- och färskost är vattenhalten.
-All ystning går i princip till på samma vis. Man tillsätter mjölksyrebakterier och löpe till mjölken som värms upp.
Ostmassan bryts, det vill säga skärs i kuber och formas. Temperatur, lagring, smaksättning, hur mycket man rör i massan, hur länge man syrar och storleken på kuberna vid brytningen ger olika egenskaper åt ostarna.

<b>Fyra ton</b>
Nina räknar med att producera fyra ton ost under år 2003. Om det lyckas blir det den största volymen hittills. Nina siktar på en årsproduktion på sex ton, när besättningen blivit större. Förra året hade familjen 20 tackor, i år 37, nästa år blir det flera. Hur många går inte att säga än.
- Här har vi plats med ungefär 50 tackor, säger Nina.

<b>Mjölkas </b>
Två gånger per dag maskinmjölkas fåren. De ger mjölk ungefär sju månader om året. Mjölken måste ystats senast tre dagar efter mjölkning. Den färdiga osten kan lagras i flera månader.
Nina och Hasse har inte tröttnat på att äta ost, trots att de jobbar med det så mycket.
- Det är ett intresse, man har blivit yrkesskadad, säger Nina och skrattar.

<b>Stapel invigd</b>
Folkbladet har vid flera tillfällen berättat om det fleråriga arbetet med klockstapeln utanför Munkebodagården
I söndags kallade klockan för första gången till gudstjänst
Kimstadbon och kyrkorådsmedlemmen Göran Bardh, närvarade vid invigningen. Han berättar att ett 80-tal personer lyssnade till när kyrkoherde Margareta Carlenius med prosten Bo Lennart Nilssons hjälp invigde klockan.
Hemvärnets musikkår spelade, förutom psalmer, "Så skimrande var aldrig havet " och "Aftonstämning".
-Klockstapeln ligger vackert vid Göta kanal och har nu blivit ett blickfång från gästhamnen i Norsholm. Jag tycker den är fin och smälter väl in i miljön, säger Göran Bardh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om