Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Intresset för arbetsmiljön ökar"

Rättegången mot Finspångs kommunalråd Stig Andersson, som är misstänkt för arbetsmiljöbrott, för med sig positiva effekter menar polisen. Den ökar intresset för arbetsmiljö.
- Det blir ringar på vattnet, säger kriminalinspektör Bengt Pettersson.

FINSPÅNG2005-09-09 06:00
Han arbetar vid Motalapolisen och har skött polisutredningen som har lett fram till den pågående rättegången mot Finspångs kommunalråd, en högre tjänsteman och en arbetsledare inom kommunen. En 57-årig man klämdes ihjäl under en husvägg under ett rivningsarbete för drygt två år sedan och tre män står nu åtalade för arbetsmiljöbrott. Det berättade Folkbladet om i går.
- Ofta får sådana här fall effekten att man stramar upp arbetsmiljön. Jag tror att man tar intryck och kikar på den egna organisationen, säger han.
Det gäller både den berörda kommunen, vilket har skett i fallet Finspång, men även andra organisationer inom den offentliga sektorn.

Blivit bättre
Till exempel berättade Finspångs kommundirektör Christer Sävblom i vittnesbåset om hur bra Finspångs kommun har blivit på arbetsmiljöregler. Efter dödsolyckan.
- Man märker att man måste se seriöst på en del saker, som ansvar och delegation. Många gånger skyndar sådant här på, säger Bengt Pettersson.
De ärenden som arbetsmiljöverket har utrett brukar bli vägledande, menar han. Att ett kommunalråd blir åtalat för arbetsmiljöbrott är sällsynt. Vid arbetsolyckor är det betydligt vanligare att tjänstemän åtalas.
- Är det ett företag är det vd:n som är ansvarig. Nu är frågan om kommunalrådet ska likställas med vd:n, säger Bengt Pettersson.
Polisen i Östergötland har infört ett nytt arbetssätt när det gäller just arbetsolyckor. Det har lett till att fler anmälningar prövas. Man har lyckats korta ner handläggningstiden av varje enskilt ärende. Dessutom har kommunikationen mellan olika myndigheter förbättrats.
- Riskerna för miljöbovarna har blivit större, säger Thorbjörn Lundström, som även han utreder arbetsmiljöbrott.
Däremot har inte antalet faktiska arbetsolyckor förändrats.
Även Thorbjörn Lundström instämmer i att utredningen av dödsolyckan i Finspång är svår att utreda. Dels för att det är en kommun som är arbetsgivaren, dels på grund av den dåvarande omorganisationen av Finspångs kommun.
- Att det är krångligt beror på att det inte finns någon given modell för det här. Och det gäller att hitta en fysisk person som är ansvarig, säger han.
Rättegången fortsätter under fredagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om