Internationell folkfest i Regna
REGNAEn kulturdag med internationell prägel genomfördes för första gången i går vid hembygdsgården i Regna. Spelmän, folkdansare och hantverkare från de baltiska länderna och Polen medverkade.
En kortege från kyrkan till hembygdsgården inledde kulturdagen i Regna. Här ses den polska gruppen. FOTO: HASSE JOHNSSON
Foto:
- Jag tycker mycket om Sverige, berättar Dzintra Haze från Lettland som säljer dukar på hantverksmarknaden.
Margareta och Christer Petterson är i färd med att handla av henne.
- Det finns så mycket vackert här, säger de och tittar runt bland marknadsstånden.
Här finns bland annat också bärnstenssmycken, keramik och linnekläder. På en stol sitter Sigvard Jonsson från Malmköping och binder korgar.
- Jag blev inbjuden hit. Det är inte så många som sysslar med det här hantverket längre så då får man åka runt lite.
<b>I vävstugan</b>
På gräsmattan dansar folkdansarna från de olika länderna danser från sina respektive länder, spelmän spelar och då och då sjunger solister olika visor. Folk har slagit sig ner på stolar eller direkt på gräsmattan för att lyssna och titta, andra vandrar runt på marknaden.
En jubileumsutställning, kallad "40 år i min vävstuga", finns också att beskåda i hembygdsgården. Det är Gunborg Adolfsson som visar några av de alster som hon och hennes flera hundra elever har vävt i hennes vävstuga i Åbylund under årens lopp. Här finns mattor, dukar och gardiner till exempel.
- Gardiner är det mest lönsamma att väva och roligast tycker jag det är att varpa, berättar Gunborg Adolfsson.
Hon förklarar att det här med att väva är någonting som alltid har funnits med henne.
- Redan innan jag började skolan började jag väva hos mormor.
<b>Jobbar tillsammans</b>
Under kulturdagen, som invigs av kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson, uppträder också flera lokala artister. När dagens avslutas i hembygdsgården är den ändå inte slut. Den fortsätter då i kyrkan där Cantokvartetten (Sara Andersson, Anneli Hellmark, Malin Larsson och Glory Lundgren) sjunger.
Kulturdagen har möjliggjorts genom EU-projektet Våg 21 Leader +. I det projektet ingår Regna församling tillsammans med församlingarna Vingåker och Asker. Det var Vingåker som bjudit in spelmän, folkdansare och konsthantverkare från de baltiska länderna och Polen till en kulturfestival där i lördag. Det fick Bengt Tage Lindberg i Regna reda på och kom då på idén att ordna kulturdagen i Regna dagen efter och bjuda in gästerna dit också. Ekonomiskt stöd söktes och man fick det. Bakom arrangemanget står också flera lokala föreningar som har jobbat med det tillsammans.