– Vi har förhört en man och delgivit honom misstanke för vårdslöshet i trafik, smitning och vållande till kroppsskada. Svårigheten är att inget vittne riktigt har sett hur han ser ut. Han hade hjälm på sig och då är det svårt för ett vittne att vara helt säker, berättar förundersökningsledaren Jörgen Pettersson vid polisen i Norrköping.
Det var vid 08.30-tiden den 20 oktober som olyckan inträffade på Bergslagsvägen i Finspång. En 78-årig kvinna blev påkörd av en motorcyklist vid ett övergångsställe i närheten av en spelbutik. Mc-föraren smet från platsen efter händelsen.
Under förhöret har den misstänkte mannen haft förklaringar till var han befann sig under den aktuella tidpunkten.
– Ja, och han nekar till brottet. Ärendet har varit åklagarlett och misstankarna mot honom är nedlagda, säger Pettersson.
Har ni några andra misstänkta?
– Nej. Polisiärt är fallet uppklarat, men vi måste också kunna bevisa det och sådana uppgifter har vi inte i dagsläget. Vi arbetar inte längre med fallet, sammanfattar Jörgen Pettersson.
Den påkörda kvinnan ska ha varit vaken efter olyckan, men blödde från huvudet. Hon fördes med allvarliga skador till sjukhuset och opererades på intensivvårdsavdelningen i Linköping. 78-åringen vårdades på sjukhus under 17 dagar innan hon avled den 6 november.
– Det var en hemsk olycka som inte ska få ske. Hon hade skelettskador och frakturer, ett par revben gick av. Hon var gammal och hade även andra sjukdomar, berättade en av kvinnans anhöriga för oss efter den tragiska händelsen.
Enligt vittnesuppgifter var mc-föraren klädd i mörka kläder, röd hjälm och körde en svart motorcykel. Föraren ska ha kört omkull i samband med olyckan, men alltså rest på sig och åkt ifrån platsen.
– Det fanns omständigheter som pekade åt en viss riktning. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att väcka åtal, säger vice chefsåklagare Mats Näkne vid Åklagarmyndigheten i Norrköping.
Obduktionen av kvinnan har inte gett något entydigt resultat hur själva påkörningen påverkade att hon avled.
– Nej, det är jättesvårt för läkarna att kunna avgöra vad som är vad och hur själva olyckan påverkade förloppet. Enligt det preliminära resultatet har dödsorsaken inte kunnat fastslås, berättar Näkne.
Vållande till kroppsskada eller sjukdom kan ge böter eller fängelse från sex månader till fyra år. Vållande till annans död kan ge fängelse ända upp till sex år.