Riksdagspolitikern Louise "Lollo" Malmström (S) fanns på plats i Finspång i går för att för att dela med sig av sina erfarenheter och uppmärksamma Internationella Kvinnodagen. Hon ingår i den valberedning som ska ta fram förslag till Mona Sahlins efterträdare. Ett ämne i sig som berör kvinnligt/manligt just nu. För det är mest mansnamn på tänkbara efterträdare som florerar i pressen. En bild som inte stämmer med verkligheten, enligt Louise Malmström:
- Det visar att distrikten valt att prata med oss och inte med pressen, säger hon.
Men finns inga kvinnor som kan ta över?
- Det gör det säkert. Inom kort kommer vi offentliggöra vad vi kommit fram till.
Hon är dock öppen med att många kvinnor som fanns i partiet för tio år sedan, och som kunde vara intressanta för posten som partiledare, inte finns kvar längre.
- Det har inte funnits någon strategi för återväxten. Vi har lyckats putta bort dem, säger hon, och nämner namn som Margot Wallström och Ulrica Messing.
Behandlar olika
Under kvällen beskrev hon genom egna erfarenheter från sin politiska karriär, sina barns uppväxt och härskartekniker hur kvinnor behandlas annorlunda än män, med startpunkt i en artikel om hur vi behandlar spädbarn, en timma gamla, olika beroende på kön.
- Om nyfödda pojkar säger man att "det är go i grabben" och att han är en "liten krabat". Flickor är "söta", "sura", och kallas "lilla gumman".
Detta följer sedan upp i förskolan och i skolan, där det, ibland omedvetet, görs skillnad på flickor och pojkar.
- Undersökningar visar att pojkar får mer uppmärksamhet i skolan, medan arbetssättet passar tjejer bättre. Tjejer får högre betyg, men sedan får killarna bättre jobb och tjänar mer. Varför är det så?
Kniv i ryggen
Det finns onekligen mycket att jobba med. Både när det gäller mäns attityd mot kvinnor, men även kvinnors sätt att vara mot andra kvinnor, som inte alltid är det snällaste. Mona Sahlins tid på toppen är ett praktexempel här:
- Det tog inte lång tid efter det att hon blev tillsatt tills hon fick knivar i ryggen - från våra egna! Det var synd om henne, säger Berit Martinsson (S).
Hon har själv en stark ställning i politiken som kommunfullmäktiges ordförande. Hon har dock aldrig känt sig illa behandlad.
- Nej det har jag inte, som tur är, säger hon.