Inte många män i Finspång finns i högskoleutbildning
NORRKÖPINGBara knappt var tionde man (9 procent) i Finspång har påbörjat högskoleutbildning inom fyra år efter gymnasiet. Bland kvinnorna i Finspång är siffran nära tre gånger så hög - 25 procent. I Norrköping har 37 procent av männen och 41 procent av kvinnorna börjat på högskola inom fyra år.
I hela riket är siffran för männen 33 procent, för kvinnorna 44 procent.
Den låga siffran för männen kommer igen i andra bruksorter som Boxholm och Åtvidaberg. Medan Linköping har hela 61 procent av männen i högskola inom fyra år. En väsentlig förklaring är att många flyttar till högskoleorterna. Det är inte hela förklaringen och det förklarar knappast skillnaden mellan könen.
<b>Rekryteringsproblem</b>
Sven Sundin, undervisningsråd på Skolverket, är en av de ansvariga för gymnasieundersökningen.
- Även om de låga siffrorna på industriorterna delvis förklaras av flyttning så kan det bli ett problem för det lokala näringslivet framöver. Har man flyttat ifrån hemorten så är det ovanligt att man flyttar tillbaka. Det blir svårare för lokala företag att rekrytera när de välutbildade har flyttat därifrån, tror Sven Sundin.
Sju av tio 20-åringar (födda 1981) i Norrköping har fullföljt någon form av gymnasieutbildning. I Finspång är siffran 77 procent, i Söderköping 75 procent, i Valdemarsvik 61 procent.
Högsta siffrorna i länet redovisar Linköping med 83 procentoch Ydre (!) med hela 95 procent.
Sex av tio (59 procent) 20-åringar i Norrköping har grundläggande behörighet till universitet och högskolor, i Finspång 68 procent, Söderköping 55 procent, Valdemarsvik 53 procent.
Motsvarande siffror för riket är 73 resp 60 procent.
<b> Många till komvux</b>
Statistiken visar också att ungefär var fjärde elev på gymnasiet inte fullföljer sin utbildning. Avhoppen sker oftast i sista årskursen.
Skolverket har också tagit reda på hur många som går i komvux inom fyra år efter gymnasiet. Antingen för att få bättre betyg eller komplettera.
32 procent av männen (födda -78) i Norrköping hittar vi på komvux, 48 procent av kvinnorna.
I Finspång är motsvarande siffror 24 procent för männen och 56 procent för kvinnorna. Även här är alltså könsskillnaden påtaglig, inte minst i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!