Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Inspiration är för amatörer"

FINSPÅNG
Som 19 -åring skulle konstnären Federico Winqvist Estrada med rötter i Mexico ta ett sabbatsår och åka till Sverige. I dag har han hunnit bli 45 år och i slutet av januari ställer han ut på Konstföreningen.

Att vara konstnär är för Federico Winqvist Estrada ett arbete. Inspiration är inget man kan vänta på, det gäller att bestämma sig för att skapa.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Att vara konstnär är för Federico Winqvist Estrada ett arbete. Inspiration är inget man kan vänta på, det gäller att bestämma sig för att skapa. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-01-09 00:00
- Mina föräldrar ville inte att jag skulle bli konstnär, de ville att jag skulle skaffa ett "riktigt" yrke, säger Federico.
Efter att ha studerat på Lunnevads folkhögskola fick han jobb direkt. Nu arbetar han tre dagar i veckan som bildlärare i Linköping, de andra två arbetsdagarna jobbar han med sin konst.
- Efter att ha lämnat barnen på morgonen arbetar jag i ateljén till ungefär klockan tre på eftermiddagen.

<b>Inspiration är för amatörer</b>
Det finns många myter kring konstnärsskap, en är inspiration.
- Man kan inte gå omkring och vänta på inspiration, inspiration är för amatörer. Man måste bestämma sig för att arbeta. Vad det blir till slut vet jag inte, men jag har i alla fall en idé, säger Federico.
Att bra konst är sånt som människor ser vad det föreställer, är också det enligt Federico en myt.
- Folk har så bråttom när de besöker en utställning. En tavla kan ha tagit jättelång tid att göra, sedan kanske besökaren tittar tre, fyra sekunder. Då är det inte konstigt att folk inte hinner få någon känsla för tavlan.
Han menar att om folk ger sig lite mer tid att betrakta kan de få se en hel värld öppna sig utan att det kostar något.

<b>Förklarar gärna</b>
En del konstnärer vill inte beskriva sina konstverk, det ska vara upp till betraktaren att tolka, men Federico berättar gärna.
- Jag är intresserad av religion och filosofi, att få fram motsättningar inom människan. I mina tavlor finns en vilja att sträva uppåt, en godhet, men där finns också en motsats - något som tynger, berättar Federico.

<b>Luktfritt</b>
Han använder sig av olika tekniker och är inte rädd för att pröva nya material. Nu för tiden finns det faktiskt vattenbaserad oljefärg och i Federicos ateljé luktar det inte som det brukar, det luktar nästan ingenting alls.
- Nej jag använder inga farliga rengöringsmedel, oljefärgerna är ju vattenbaserade och penslarna går att rengöra med vanligt vatten.
Federicos tavlor lyser, han har tagit tillvara på den mexikanska färgskalan och efter ett tag upptäcker jag en målning av Omberg sett från Borghamnshållet. Färgerna lyser och även om trakterna är kända för sitt speciella ljus så trodde jag inte att det var det mexikanska som menades. Fast visst är det så att om man bara ger sig lite tid så öppnas fler sinnen. Omberg har fått nytt liv.

<b>Mer glas i framtiden</b>
Att blanda tekniker och färger, pastell, olja, akryl och sand är en beprövad skapelseprocess för Federico. Nu har han funnit en ny utmaning i ett för honom nytt material, glas.
- Jag håller på att pröva mig fram, helst skulle jag vilja ha en egen ugn att bränna i men en sådan kostar 40 000 kronor så det får nog vänta.
Men nyfikenheten finns där och viljan att finna nya vägar i sitt skapande och han ser fram mot att ställa ut på konstföreningen.
- Det är klart att jag gör, men tyvärr är det oftast samma människor som kommer och tittar, jag skulle vilja nå en ny publik, säger Federico.
Han har tankar på att på något vis få tillfälle att berätta för elever i finspångsskolorna om konst.
- Om ingen berättar om olika konstformer hur ska de då så småningom ge sig tid att tolka det som inte är så tydligt från början?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om