Hon är ordförande i kommunens miljö- och samhällsberedning och har ett stort intresse för natur och teknik. Till vardags är hon lärare på Nyhemsskolan i just dessa ämnen, en win-win-situation så att säga.
– Jag kan ta med de erfarenheter jag får på båda ställena till de andra, som hon uttrycker det.
Alla åker runt
Efter att ha insett att det inte finns någon samlad bild över hur alla varor som kommunen köper transporteras runt, fick hon sig en tankeställare.
– Alla åker runt med sina varor. Det innebär många transporter och många stopp, säger hon.
Det Ingrid Ahlström tänker på är alla varor som kommunen köper inom alla olika sektorer: skolböcker till skolorna, hjälpmedel och mediciner till äldreomsorgen, mattransporter och så vidare.
Färre stopp
Och just skolmaten är något som andra kommuner redan börjat samordna på det sätt som Ingrid Ahlström nu skulle vilja införs i Finspång. Genom att inrätta en terminal, eller ”omlastningsstation” dit alla transporter till kommunen går för att lasta av sina varor, kan ett datasystem optimera hur de olika varorna ska fördelas på bästa sätt i kommunen. Så har man till exempel gjort i Ystad, Simrishamn och Tomelilla, exemplifierar hon.
– Genom det har man gått från 26 000 stopp till 8 000 stopp. Och eftersom 80 procent av alla lastbilstransporter är korta transporter, vinner man mycket på att få ner antalet stopp, säger hon.
Läs mer i lördagstidningen, som även finns som E-tidning här på webben.