Ingen turistsuccé
Trots kommunens fleråriga satsning på Rejmyre-projektet har antalet besökare enligt statistiken inte ökat i glasbruksområdet.
- Det tar lite tid för företag att etablera sig. Allt går trögt i starten och det har ju tagit tid att renovera upp allting. säger Kerstin Nordetun, turistansvarig som delar sin tid mellan glasbruket och Rejmyre glas- och handelsby. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Enligt besöksstatistiken för de senaste fyra åren har dock inte antalet besök ökat. Det finns bara två ställen i området där besöksantalet mäts, glasbutiken och turistbyrån, så det ska kommas ihåg att siffrorna inte ger någon helhetsbild.
I glasbutiken ökade antalet besökare förra året jämfört med året innan, men besöksantalet har varit mycket lägre de tre senaste åren jämfört med 2001(det sistnämnda året hade man en turistchef som slutade året efter, vilket kanske kan förklara en del av raset).
På turistbyrån har besöksantalet varit högre de senaste tre åren jämfört med 2001, men det har minskat de senaste två åren jämfört med 2002.
2003 sa kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson att hans vision var att Rejmyre skulle ha 200 000 årliga besökare inom en tre-årsperiod. Det står han fast vid, trots att statistiken säger att det är väldigt långt kvar till de siffrorna.
- Det är en bit kvar, men man ska ha höga målsättningar och visioner, säger han.
"Har ökat"
Stig Andersson håller inte med om att besöksantalet inte har ökat i området.
- Det har ökat och det är säkert dubbelt så många som varit i området än som varit i glasbutiken, alla går ju inte in där. Åker man till gästgiveriet en kväll för att äta så går man inte in i glasbutiken till exempel, säger han.
Får medhåll
Han får medhåll av Kerstin Nordetun som jobbar som turistansvarig och delar sin tid mellan glasbruket och Rejmyre glas- och handelsby (Hon är anställd av Marknadsföringsföreningen i Rejmyre, MIR, på halvtid).
- Det är inte säkert att alla går in i glasbutiken. Vi har diskuterat hur vi ska lösa det så att vi får siffror för hela området, säger hon.
Kerstin Nordetun menar också att det måste få ta lite tid innan man ser ett resultat av den satsning som har gjorts.
- Det tar lite tid för företag att etablera sig. Allt går trögt i starten och det har ju tagit tid att renovera upp allting. Ofta är det nog så att man vill se resultat direkt, men man måste ha lite tålamod.
Hennes målsättning är att man ska nå över 50 000 besökare i år och att man ska ha nått en fördubbling till brukets 200-årsjubileum 2010.
Hon påpekar också att intresset från researrangörerna i år har varit stort, hon kan inte ge några siffror men säger att intresset är på väg upp.
Gunnel Timén-Eriksson på turistbyrån säger även hon att hon tydligt märker att det är mer folk som rör sig i området nu än tidigare.
Stig Andersson anser att en ännu större satsning marknadsföring av Rejmyre behövs för att få upp besöksantalet ytterligare.
Redan inför årets högsäsong har en extra satsning på marknadsföring gjorts. 400 000 kronor av det marknadsföringsbidrag på 1, 5 miljoner kronor som MIR förra året fick av Sparbankstiftelsen Alfa har använts till tv-reklam och en film till bussbolagen. Man har också funnits med på turistmässor.