Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen misstänkt för sprängningen

FINSPÅNG
Fotavtryck. Avtryck av handskar. Krutstubintråd som använts vid antändningen av sprängämnet. Det är några av de spår som kriminalteknikerna säkrade på Bergslagshallen efter sprängningen i slutet av mars.
Några misstänkta finns inte.

Finspång2001-04-19 00:00
Det var natten mellan den 24 och 25 mars som ett kassaskåp i Bergslagshallen sprängdes. Kriminaltekniker från Norrköping som genomsökte brottsplatsen, hittade bland annat skospår och handskavtryck inne i det personalrum där kassaskåpet var placerat.
- De spår vi funnit inomhus är från en person, säger kriminaltekniker Ulf Holmgren. Utvändiga spår visar att någon gått omkring utanför affären, kanske ytterligare en gärningsman, som stod på vakt.
Det skoavtryck som teknikerna har säkrat kan bli viktigt i ett senare skede.
- Om någon grips kan man jämföra avtrycken med dennes skor och därmed bevisa om vederbörande varit på platsen.

<b>Hade nyckel?</b>
Vilket sprängäme som tjuven eller tjuvarna använde vet polisen ännu inte.
-Jag väntar besked från kriminaltekniska i Linköping som gör analysen.
Det finns två omständigheter som är märkliga. Den ena rör butikens larm, som sprängaren satt ur funktion.
- Man hade manipulerat med larmet genom att öppna ett teleskåp och bryta ledningen. Det besynnerliga är att ingen åverkan syntes på skåpet, det kan tyda på att gärningsmannen hade nyckel.

<b>Krutstubin</b>
När larmet väl var tystat kunde sprängaren bryta loss ett fönster, ta sig in och "jobba" ostört.
För att antända sprängämnet har krutstubin använts, något som möjligen kan tyda på viss ovana vid sprängning.
- Det är vanligare med elstubin, förklarar Ulf Holmgren, så valet av stubin kan tyda på viss amatörmässighet, men det går dock inte att dra säkra slutsatser.

<b>Ovanliga</b>
Claes Petersén, chef för våldsroteln, uppger att sprängningar inte är särskilt vanliga.
-I alla fall inte i denna delen av länet, säger han.
Märkliga omständighet nummer två är att ingen av dem som bor i närheten har hört eller sett något. Polisen har knackat dörr, och ingen som bor i området har hört knallen.

<b>Inget samband</b>
- Man tycker att någon borde hört knallen, det är litet märkligt, säger Ulf Holmgren. En förklaring kan vara att det inte ligger några bostäder i direkt anslutning till butiken.
Samma helg som sprängningen i Bergslagsallen inträffade också ett rånförsök mot Statoil-macken. Claes Petersén sade på måndagen efte den dramatiska helgen, att polisen inte hade hittat något som tydde på ett samband mellan de båda brotten.
- Det gäller fortfarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om